Srijeda, 04 Veljača 2015 12:39

Udruživanjem lakše do sredstava europskih fondova

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE GRAŠEVINA CROATICA -

ORAHOVICA - Druga Izborna skupština trenutno najveće udruge proizvođača graševine koja obuhvaća vinogradare i proizvođače graševine iz 6 županija, od Iloka do Bjelovara, Udruge Graševine Croatica održana je u Hotelu Ružica grad u Orahovici. Osim statutarnih pitanja i izbora novih članova Upravnog i Nadzornog odbora u koja su ušli predsatvnici svihVlado Krauthaker vinogorja, najviše se raspravljalo o načinima kako poboljšati rad udruge, promovirati proizvođače na vinskim sajmovina u Hrvatskoj i inozemstvu, te o unapređenju stalnog rada udruge zapošljavanjem poslovnog tajnika. Ovo je nužno i zbog praćenja i izrade projekata koji bi se mogli prijaviti na europske fondove, a posebno što se još veće subvencije i poticaju dobivaju za sudionike koji su u nekom obliku udruživanja i zajedničke proizvodnje. Podršku na toj ulozi članovima Udruge dao je i zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Osječko-baranjske županije dr. sc. Željko Kraljičak, posebno istakavši da je upravo to županija prepoznala i ide u tom pravcu da vinski turizam bude nositelj i okosnica turizma. Pozdravio je težnju Graševine Croatica da potiču lokalna ocjenjivanja vina i plan da se u Osijeku održi smotra crvenih vina Slavonije.
– Pokrenuli smo i aktivnost da se na razini svih pet slavonskih županija stvori jedna vinska cesta, jedno udruženje u koji bi bili uključeni svi vinari i učesnici u vinskom turizmu. Cijela naša promidžba trebala bi se vrtjeti oko vinskog turizma, jer mislim da vrhunskim rezultatima koje postižu naši vinari, jedinice lokalne i regionalne samouprave trebaju iskoristiti te resurse i promovirati destinacije. I drugi subjekti bi se tu trebali uključiti da stvorimo upravo to tržište na kućnom pragu, jer iako ste vi sa vašom proizvodnjom već prevazišli samo to tržište još uvijek možete doprinijeti razvoju svoje IMG 2716sredine u kojoj poslujete – istakao je Kraljičak i neke dobre primjere u kojima su uspješno u Osijeku povezivali umjetnost, kulturu, glazbu sa vinom i to će nastaviti unapređivati kroz „Vino i umjetnost“.
Skupština udruge usvojila je izvješće o radu udruge u protekloj godini koje je podnio predsjednik Graševine Croatica, Vlado Krauthaker, predstavnik kutjevačkog vinogorja. Prošle godine proveli su projekt En Primeur, u kojemu su predstavljali mlade graševine berbe 2013., organizirali prezentaciju slavonskih graševina na Vinistri, organizirali druženje sa stranim medijima u sklopu sajma Vino.com, prezentirali hrvatske graševine za udrugu talijanskih sommeliera Bibenda u Rimu, sudjelovanli sa svim članovima udruge na sajmu VineOs gdje su kroz press konferenciju za novinare prezentirali Udrugu i graševine. Udruga je aktivno sudjelovala u izradi novog zakona o vinu te inicirala sastanak s županima svih pet slavonskih županija s ciljem snažnije i kontinuirane promocije ponude cijele regije i njenih posebnosti s posebnim naglaskom na graševini. Usvojeni su i financijski planovi za 2015. godinu u kojoj Udruga namjerava napraviti profesionalniji iskorak u promociji graševine, te i na drugi način osigurati sredstva za rad udruge i promociju graševine na domaćem i stranom tržištu. 

Tekst/Foto: Vladimir Protić