Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 11:22

Pravo pacijentica na izbor ginekologa?

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REAGIRANJE ČITATELJA -

POŽEGA - Na adresu redakcije tjednika Kronika požeško-slavonska stiglo je reagiranje zabrinute čitateljice koja smatra da sadašnjom praksom ne može ostvariti sva svoja prava kao pacijent.

– Molim da mi netko objasni kako je moguće da svoga izabranog liječnika, tj. ginekologa, ne možemo posjetiti jer on ne radi obične preglede i ginekološke redovne kontrole, a nama su nametnuti liječnici u mirovini i oni kod kojih nitko ne želi ići. Gdje je tu naše pravo kao pacijenata. Voljela bih kada bi netko mogao na to odgovoriti i pozabaviti se time. Sada nam ostaje samo da NE obavljamo te redovne preglede oko kojih se svi slažu kako su jako bitni ili da plaćamo 600-700 kn privatno, a redovno plaćam i dopunsko zdravstveno osiguranje.

Na osnovu pisma naše čitateljice koja smatra da su prava pacijentica na izbor ginekologa narušena potražili smo i odgovor u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije.

Sukladno Vašem upitu šaljemo vam odgovor. U Domu zdravlja  IMG 0881PSŽ rade četiri tima ginekologa, i to dva s nositeljima, tim 1. dr. Radman, tim 2. dr. Crnković - porodiljni dopust (zamjena dr. Šimić), te dva tima bez nositelja jer nema zaposlenih iz DZ PSŽ te nam te timove drže doktori s OŽB Požega. Tim 3. dr. Dokozić, dr. Navratil, dr. Rališ, te tim 4. dr. Musić, dr. Njavro, dr. Štivić. Dom zdravlja osigurava na ovaj način o svom trošku uistinu veliki broj ginekologa i daje našim pacijentima mogućnosti izbora. Nije točna informacija da je nemoguće doći do izabranog liječnika već se mora čekati jer oni rade samo po jedan dan tjedno u svom timu jer nisu zaposlenici Doma zdravlja. Svaka pacijentica koja dođe na pregled u vrijeme kad je njen ginekolog taj dan na rasporedu bit će primljena, ako je moguće zbog broja pacijenata u tom danu. Preporučamo doktore zaposlenike Doma zdravlja PSŽ jer su svaki dan u svojoj ambulanti i puno je lakše doći na pregled nego čekati druge u timovima bez nositelja (doktori s bolnice). Prema tome redovita kontrola je jednom godišnje te nema nikakvih zapreka da pacijentica dođe kod svog izabranog ginekologa. U ovom trenutku Dom zdravlja PSŽ ima dva doktora na specijalizaciji iz ginekologije te i na taj način pokušavamo poboljšati kvalitetu i kvantitetu usluga našim korisnicama. Za bilo kakve daljnje informacije molimo putem naše stranice i zahtjeva za pristup informacijama, stoji u odgovoru koji potpisuje Darko Puljašić, ravnatelj.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić