Petak, 06 Veljača 2015 09:07

Branitelji su nesretni i nezadovoljni

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZVJEŠTAJNI SABOR UDVDR OGRANAK PAKRAC-LIPIK -

PAKRAC - Izvještajni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranka Pakrac-Lipik održan je u Hrvatskom domu u Pakracu.

O radu udruge u 2014. godini izvješće je podnio predsjednik Miroslav Vacek koji je istaknuo kako su tijekom prošle godine u dogovoru s gradovima Pakrac i Lipik pokrenute aktivnosti za postavljanje tematskog spomen parka s eksponatima borbene tehnike koji bi se postavio na20150130 192637 određenim lokacijama u ova dva grada.

Osim što su bili organizatori brojnih aktivnosti kao što su obilježavanje obljetnice najhumanije akcije u Domovinskom ratu odnosno evakuacije oko 270 bolesnika s tadašnjeg odjela psihijatrije u pakračkoj bolnici i obljetnice vojno - redarstvene akcije "Bljesak", organizirali su i tribine, aktivno sudjelovali u prosvjedima branitelja u Zagrebu, sudjelovali na raznim sportskim događanjima, a posebno se bavili humanitarnim radom. Vacek je istaknuo kako su u prošloj godini pomogli u organizaciji pokopa i uređenju grobova njihovim pokojnim članovima (mada je jedan imao kriminalnu prošlost), ali i u spašavanju i zbrinjavanju građana stradalih u prošlogodišnjim poplavama Lipičkom području.

Slobodan Katunar, zamjenik lipičkog gradonačelnika, pohvalio je rad udruge obećavši im i dalje podršku u njihovim aktivnostima. Davor Huška, gradonačelnik Pakraca je istaknuo težak položaj branitelja i na našem području. - Pozivam vas branitelje da se obratite za bilo koju pomoć savjetnika ili liječnika, da se obratite i županijskoj te našim gradskim upravama, da iskoristite sve mogućnosti prije one zadnje i najgore. Naši branitelji ne žive dobro, nesretni su i nezadovoljni, a mi koji imamo bolja primanja i uređeniji život, dužni smo pomoći našim prijateljima i voditi brigu jedni o drugima kao što smo vodili i tijekom Domovinskog rata - naglasio je Huška. Tom prilikom pozvao je i sve prisutne da 12. veljače u 18 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu prisustvuju tribini "Zašto branitelji prosvjeduju?" na kojoj će gostovati Đuro Glogoški, Josip Klemm i Ante Deur.

Krešimir Pavelić, predsjednik požeške županijske organizacije UDVDR, zahvalio je na suradnji s pakračko-lipičkom udrugom te gradovima Pakracu i Lipiku na financijskoj pomoći. Prisutne je pozdravio i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, naglasivši kako branitelji dokazuju socijalnu osjetljivost za svoje suborce. - Imamo puno problema i trebamo ih rješavati. Trebamo urediti zakon o pravima dragovoljaca, veterana, invalida i obitelji, a važno je urediti i udžbenike kojima učimo našu djecu o Domovinskom ratu. Kao branitelji trebamo se boriti za naša prava i dati podršku prijateljima koji prosvjeduju u Zagrebu“. 

Tekst: G.V. Foto: G.V.