Nedjelja, 01 Veljača 2015 12:39

Čuvari tradicije graničarskog kraja

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

13. GRANIČARSKO-ŠOKAČKO SIJELO U ZAGRAĐU -

ZAGRAĐE - Za svoje sijelo u Zagrađu se dugo pripremaju, jer se djevojke moraju dobro urediti, moraju biti lijepe k'o rumene jabuke. Vadi se stoga iz GRANIČARSKO SIJELO ŠOKICA I BAJA S AGARDONAČELNICOMstarih bakinih škrinja staro ruvo i kićeni dukati, uređuju frizure, coklaju djevojačke kose. Djevojke u najljepšim nošnjama, gizdave snaše, a prate ih dotjerani šokci na njihovo graničarsko i šokačko sijelo, koje po 13. puta organizira tamošnji KUD Zagrađe. Manifestacija se održava u dvorani Kod Franje i u pravilu teško da bi iglu mogao baciti između ljudi, toliko se uvijek svita odazove na sijelo. Nepisano je pravilo da Zagrađani svi, ali i njihovi gosti budu obučeni u narodnu nošnju, a na stol iznose stara tradicijska jela koja su se na stol iznosila u lijepim prigodama, svatovima, krstitkama i za kirvaj, svece i blagdane, no i ona svakodnevna koja su išla za rabotu koja je radila u polju, pripremanje drva u šumi, čijanje perja, krunjenje kukuruza.

Tako su na sijelo u Zagrađe došli, obvezno u staroj ili novijoj nošnji, ili tek stiliziranim dijelovima nošnje, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić, inače oba porijeklom iz ovih graničarskih sela, IMG 2644Zagrađa i Bučja. Gradonačelnica Jozić bila je u pravoj staroj graničarskoj nošnji. – Zaista sam uzbuđena što sam ovdje sa vama, koji ste čuvar običaja i tradicije svoga kraja, koji ne dozvoljavate da ovaj naš ponos nestane.

Svake godine prije blagovanja ocjenjuje se najljepše uređeni stol a ove godine on je pripao skupini mladih djevojaka, stol „Veselih divojaka“. One su se zaista potrudile, pa su okoliš stola uredile sa starim uporabnim predmetima svakog seoskog domaćinstva, a na stol su iznijele domaći kruh i doručak za rabotu koji je uvijek bio dobar i jači, da rabota brzo ne posustane s poslom.

Sijelo ima još jednu natjecateljsku disciplinu, izbor najljepše šokice i šokca. Ove godine najljepšom šokicom proglašena je djevojka Andrijana Štimac iz Zagrađa, a najljepšim šokcem, baja Mario Mikajević iz Banovaca u Brodsko-posavskoj županiji. Svake godine organizator priredi i bogatu tombolu, a ove godinu najvredniju veliki plazma TV dobio je Željko Starčević iz Lakušije.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić