Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 13:20

Mimozama za redovne preglede

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽILI TJEDAN BORBE PROTIV RAKA MATERNICE -

 POŽEGA – „Dan mimoza“, Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice obilježili su i Požežani, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo županije i Lige za borbu protiv raka Požega. Tradicionalnom prodajom cvijeta mimoze prikupljala su se sredstva za prijevoz žena iz lošije prometno povezanih mjesta županije na ginekološke preglede i mamografiju.

IMG 1919- Doniranim sredstvima za mimoze pomoći će se onim ženama koje nemaju dovoljno sredstava da dođu na mamografiju, kolonoskopiju ili papa test. Jedno vrijeme nismo mogli doći do mimoza, a sada smo ove mimoze dobili sa otoka Šipana od obitelji Palameta i Kunčević. Oni su nam to poslali i zahvaljujemo im jer su nam pomogli provesti akciju – rekla je Ljubica Došen, jedna od članica Lige Požega koja je od jutra na štandu dijelila mimoze i edukativni materijal Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

- Borimo se protiv jednog od učestalih karcinoma, a bolesti koja se doista može, ako se rano otkrije pretvoriti u jednu banalnu bolest. Vrlo ju je lako tada kontrolirati i liječiti, pa i čak ako se tada razvije. Iz toga razloga već na svjetskoj razini je potvrđeno da je dobro kontrolirati da bi se bolest držala pod kontrolom u populaciji. I naše Ministarstvo zdravlja poduzima sve da se i kod nas pokrenu takvi trendovi. U našoj županiji pozivamo sve žene u toj kritičnoj dobi, da barem svake tri godine naprave ginekološki pregled. Imali smo relativno mali odziv, samo četvrtina žena se odazvala, pa i danas apeliramo da shvate koliko je to dobro za njih i da se odazovu akciji pregleda – istakao je dr Kristijan Matković, predsjednik Lige za borbu protiv raka Požega.

U Požeško-slavonskoj županiji pozive je dobilo više od 15.000 žena koje zadnjih 3 godine nisu bile kod ginekologa ili niti nemaju izabranog ginekologa. Odazvala se tek svaka 4. žena. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena. Na području Požeško-slavonske županije oboli desetak žena, no nažalost i nekoliko njih umre od te bolesti.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić