Nedjelja, 18 Siječanj 2015 12:01

Tradicionalno penjanje na Kapavac

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SEKCIJA PLANINARA IZ ZAKORENJA ORGANIZIRALA POHOD PO POŽEŠKOJ GORI -

ZAKORENJE – Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac 1898 iz Požege ima vrlo aktivnu sekciju u naselju Zakorenje, u podnožju Požeške gore. Ova sekcija sada već po treći puta organizira pohod i penjanje na najviši IMG 2023vrh Požeške gore, Kapavac visok 618 metara, na koji se odazove i planinara iz ostalih susjednih društava. Kiša koja je padala cijelu noć i nije prestala malo je omela pohod, no ipak se odazvalo četrdesetak planinara i domaćina iz Zakorenja, te je pohod krenuo u 9 sati.

- Kod nas su poznate planinarske staze i destinacije na Papuku, Psunju i Krndiji, a ovdje na Požeškoj gori ima odličnih staza i krajolika, pa smo mi odlučili malo popularizirati ove planinarske pravce. Oni su nam tu na dohvat ruke, svima blizu. Kapavac se nalazi na razmeđi dvije općine Brestovac i Rešetari te dvije županije Brodsko-posavske i Požeško-slavonske. Lokaliteti zaslužuju pažnju jer su poznati posebno iz povijesti, odigrali su veliku ulogu za vrijeme vojne krajine, a na obroncima Požeške gore nalazi se i nekoliko starih utvrda. Naša sekcija si je uzela u zadatak da te planinarske rute više popularizira – istakao je Slavko Lončarević, predsjednik sekcije koja broji 15 članova, a pokazali su se kao odlični domaćini IMG 2037jer su pripremili okrjepu prije puta, a dok je trajao pohod oni su pripremali ukusni grah za ručak koji će umornim planinarima nakon četverosatnog pohoda dobro doći.

- Drago nam je da imamo ovako vrijednu sekciju u malom mjestu Zakorenje u općini Brestovac koji aktivno rade četiri godine a već treći puta organiziraju izlet na Kapavac. Danas goste imamo iz Osijeka, Našica, Požege i naših planinarskih društava iz Požeštine – rekao je Predrag Livak, predsjednik Sokolovca 1893 iz Požege.

Kako su planinarske staze iako manje nadmorske visine dosta strme pohod vodi planinarski vodič Antun Petrović iz Požege. – Staza je duga preko 4 km, ali je na dva mjesta dosta zahtjevna jer su velike strmine, pa će biti klizavo uz ovu kišu, naročito kada budemo silazili. Malo ćemo se pomoći sa štapovima i kolektivno jedni drugima. Požeška gora je prekrasna i malo zahtjevnija od svojih susjednih i viših planina, zbog toga su te staze i posebno atraktivne.

IMG 2027Da bi pohod prošao bez povreda i problema, sve je pratila ekipa Gorske službe spašavanja iz Požege. Njih četvero i potražni pas bili su spremni za pružanje eventualne pomoći. – Naš zadatak je briga o sigurnosti svih učesnika planinarskog izleta. Vrijeme je loše i uvjeti za hodanje su teži, pa postoji i opasnost da se u padu netko ozlijedi. Tu je u opasnosti zglob, kuk i mi smo tu sa vozilom i nosilima. Terencem možemo doći što bliže mjestu događaja, jer smo stalno u vezi sa ekipom koja hoda sa planinarima. Obučeni smo i opremljeni za pružanje prve medicinske pomoći i izvlačenje. Mi u GSS smo svi ljubitelji prirode, a volontiramo zbog toga što nam je planinarstvo i osnovni hobi – rekao je Igor Protić, voditelj dežurstva GSS-a na planinarskom izletu.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić