Subota, 17 Siječanj 2015 21:55

Vincelovo na jedinstvenom Trgu graševine u Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KUTJEVAČKI VINARI I GRAD KUTJEVO ZAJEDNO ORGANIZIRALI VINCELOVSKU PROSLAVU -

KUTJEVO – Grad Kutjevo i udruga Kutjevački vinari i ove godine organizirala je proslavu Vincelova na svom jedinstvenom u svijetu Trgu graševine u najužem centru grada. Za brojne posjetitelje čak 16 štandova su imali kutjevački vinari, a njima su se pridružili kutjevačkim ugostitelji, obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa svojim proizvodima, pa se iz Kutjeva nije moglo otići niti gladan, a dakako ni žedan. Zbog dobre suradnje sa vinarima na Vincelovo su se odazvali i ugostitelji s jadranske obale, pa su oni u svojoj ponudi Kutjevčanima ponudili gofa od 35 kg na gradelama. Za sve su bila pripremljena i puna zaprežna kola vincelovskog štapa, obveznog zaštitnog znaka Vincelova, kobasice i slanine na štapu koji si svatko sam priprema na vincelovskoj vatri.

 Da bi urod i ove godine bio dobar, valjalo je orezati trsove, ali nakon blagoslova i dobro zaliti trs prošlogodišnjim vinom. Blagoslov i molitvu je izrekao zajedno sa svima kutjevački župnik Marijan Đukić, a u rezanje vinograda upustili su se, prvo svaki vinogradar na svome čokotu u jedinstvenom vinogradu na Trgu graševine, gdje svaki vinar ima svoj čokot. Orezivanju su se pridružili kao domaćin kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević, župan Alojz Tomašević i njegovi zamjenici Željko Jakopović i Ferdinand Troha, načelnici i gradonačelnici, te drugi politički čelnici.

 - Naše vinske i vinogradarske manifestacije su već naveliko poznate, pa smo i ove godine priredili tradicionalne slavonske specijalitete, vrhunska vina poznatih vinara, te bogati kulturni program, da vam sve ostane u dobrom sjećanju. Vidimo se i dogodine – rekao je gradonačelnik Budimir, a predsjednica vijeća Miličević uz dobrodošlicu i čestitke vinarima na njihovom blagdanu zaželjela je još rodniju godinu od ove.

 - Danas prikazujemo i pokazujemo tradiciju i kulturu naroda ovog prostora, pokazujemo da nas još ima, da nas nikakve nedaće ne mogu uništiti, nego da iz svega izlazimo još čvršći i jači. Ovo je najljepša županija u ovom dijelu Europe i ovdje žive predivni ljudi – rekao je požeški župan Tomašević te posebno pohvalio nekoliko folklornih skupina koje čuvaju tradiciju svojih starih.

 U kulturno-umjetničkom programu nastupila je mješovita pjevačka skupina Češka beseda iz Bjeliševca, KUD Poljadija Grabarje, KUD Bektež iz Bekteža, KUD Seljačka sloga iz Šljivoševaca i KUD Luka ilić Oriovčanin iz Oriovca. Za zabavu su bili zaduženi tamburaški sastavi TS Poljadija, TS Sanjari, TS Garavuše, TS Posegana i TS Rubato.
Po ocjeni posebnog povjerenstva izabran je i najveseliji štand, no bilo je tijesno, pa je samo za jedan bod pobijedio štand Vinarije Tandara, ispred štanda Kutjeva d.d., treće mjesto zauzeo je veseli štand Vinarije Krauthaker. Kako je na štandu kod Tandare gostovao i Miroslav Škoro, mora da je bilo pravo veselo.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić