Petak, 16 Siječanj 2015 14:54

Još uvijek nije poznata sudbina 22 osobe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SUSRET PREŽIVJELIH LOGORAŠA LOGORA BUČJE KRAJ PAKRACA - 

 BUČJE / PAKRAC – Preživjeli logoraši, suborci, rodbina i prijatelji i ovog 16. siječnja okupili su se u Bučju, naselju nedaleko Pakraca, kako bi se prisjetili datuma kada je IMG 6532većina njih razmijenjena i ponovo došla na slobodu, kao i onih koji su stradali ili se o njihovoj sudbini ništa nezna. Srbočetnički logor u Bučju je osnovan 17. kolovoza 1991. godine kao prvi te vrste u Hrvatskoj a u slijedećih nekoliko mjeseci kroz njega je prošlo oko 300 hrvatskih branitelja i civila. Kada su u prosincu započele borbe za oslobođenje u Požeštini i zapadnoj Slavoniji, logoraši su preseljeni u Staru Gradišku i neke druge logore a najveći dio je razmijenjen na Gavrinici u Pakracu 16. siječnja 1992. godine. Sudbina 22 osobe, među kojima je i predsjednik pakračkog HDZ-a dr Ivan Šreter, još uvijek se ne zna.

- Kao i svake godine ja i ovaj puta s ovog mjesta apeliram na one koji imaju bilo kakvu informaciju o nestalim osobama da to dojave ili nama u gradsku upravu ili negdje drugdje, uz garanciju potpune anonimnosti i sigurnosti. Otkrivanje sudbine tih ljudi je preduvjet za normalniji život svih nas na ovim prostorima – kazao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

IMG 6493Prisutnima su još govorili župan Alojz Tomašević, dopredsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Đurđa Gmaz, predsjednica Zajednice udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljilja Alvir te predstavnik Ministarstva branitelja Ivan Grujić. On je podsjetio kako je u Hrvatskoj bilo 64 logora te da je do sada razjašnjena sudbina 7.660 hrvatskih branitelja i civila. - Otkopano je 148 masovnih i 1.200 pojedinačnih grobnica iz kojih je ekshumirano 4.986 žrtava. - Još 1.600 obitelji u Hrvatskoj ne zna gdje su njihovi najmiliji i naša je obveza da i dalje tragamo za njima – istakao je Grujić.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić