Subota, 20 Prosinac 2014 16:04

Maštovite lutke od rasparenih čarapa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZANIMLJIVA RADIONICA POŽARTA I KIPARSKE RADIONICE TATJANE KOSTANJEVIĆ „ČARAPIRANJE PROSINCA“

 POŽEGA – Što se dešava sa rasparenim čarapama, razmišljali su o tome i u udruzi POŽArt i došli na ideju, a zajedno s polaznicima Kiparske radionice Tatjane Kostanjević svoje ideje su i realizirali. Krenuo je projekt „Čarapiranje prosinca“ i počele su nastajati maštovite lutke od starih odbačenih čarapa, a onda se ideja još više proširila.

IMG 9629- Mi smo neformalna grupa požeških autora a krenulo je od ideje da se odmaknemo od svih tih zapadnjačkih blagdanskih običaja, šetanja po shoping centrima i kupovanja hrpe darova, da ustvari dar nije stvar, nego i vrijeme koje poklanjamo bližnjima. Mi smo simbolično kroz rasparenu čarapu, od koje se može napraviti lutka koja se natakne na ruku. Taj dar mi sami pravimo, a i djeca se druže s roditeljima dok prave lutku od čarape. Za najavljeni Božićni sajam u gradu Požegi pripremamo lutkarske pozornice u čemu nam pomaže kiparska radionica i već su napravili dvije lutkarske pozornice. Pripremamo još nekoliko malih pozornica pa pozivamo svu djecu, roditelje, vrtiće, škole, da pripreme svoje lutke i igrokaze. Pripremili smo tridesetak lutaka, a Slavica Jelić s OŠ Antuna Kanižlića sa svojim 3b razredom pripremili su adaptirani igrokaz s kojim će nastupiti na našim pozornicama. Sve dane od 20. do 24. prosinca sve naše lutke će biti izložene i svi koji žele moći će pokazati svoje igrokaze, a najbolji će biti i nagrađeni – istakla je Snježana Mekić Delić, požeška umjetnica iz POŽArta. Otvoren je i natječaj za „Čarapriče“ koje će također biti nagrađene, pa pozivaju sve da pošalju svoju kratku priču s temom Kuda nestaju te rasparene čarape. Drvena kućica Turističke zajednice bit će također pripremljena kao pozornica za Kazalište sjena.

 Polaznici Likovne radionice akademske kiparice Tatjane Kostanjević bili su vrlo kreativni i nastale su male pozornice koje će biti postavljene na štandovima u pješačkoj zoni grada Požege.

– Genijalno je kako je nastala ideja, i prihvatili smo, idemo nešto raditi ionako nema baš velikog posla za nas umjetnike u ovo krizno vrijeme. Martina Štefanac uključila nam se sa lutkama, provela je puno vremena za šivaćom mašinom a mi smo odmah krenuli raditi pozornice. Kreativci u ovom gradu odmah su htjeli napraviti nešto zajedničko, pa smo se uključili i mi. Moji polaznici Ema Thur, Petar Vračić, Dora Marić i Marta Ljevar razmišljali su o prostoru i napravili su male makete. Zanimljivo je to što će to biti interaktivno, jer će svatko moći tu ispričati neku svoju malu pričicu. To će biti malo kazalište, mala galerija, mala pričaonica. Iz ničega smo zapravo napravili ludnicu – kaže kiparica Kostanjević, koja također poziva sve da dođu na Božićni sajam i na malim pozornicama sa svojim ili njihovim lutkama naprave svoju predstavu.