Srijeda, 17 Prosinac 2014 08:35

Kum zastavi gradonačelnik Neferović

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽENO 15 GODINA JAVNE VATROGASNE POSTROJBE GRADA POŽEGA

 POŽEGA – Svečanim postrojem i izložbom vatrogasne tehnike svojih prvih 15 godina obilježila je Javna vatrogasna postrojba grada Požege. Kako do sada nisu imali niti svoju zastavu, nakon 15 godina dobili su je iz ruku požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, koji je kao kum zastavi stavio i lentu na zastavu. Zastavu koja nosi na sebi grb grada Požege i lik sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i križ za prostorije blagoslovio je vlč Nedeljko Adroš, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Vidovaca.

IMG 9669Postrojba je osnovana 15. prosinca 1999. godine i tada je bila jedina profesionalna vatrogasna postrojba na području Požeško-slavonske županije. Od tada uspješno spašava ljudske živote i imovinu od požara i ugroza te elementarnih nepogoda. - Tek osnivanjem ove postrojbe za vrijeme gradonačelnika Branka Skorupa, došlo je do prijelomnog trenutka u vatrogastvu županije jer je tada počeo profesionalni pristup vatrogastvu na ovom području. Bila je tada jedna od prvih, od 35 osnovanih profesionalnih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj. Danas broji 20 djelatnika, a cijelo vrijeme rasli su sa vozilima i opremom - istakao je zapovjednik Zdenko Mautner pojasnivši da su samo ove godine do sada primili 637 poziva za intervenciju. Najveći dio se odnosi na tehničke intervencije, a od njih 315 su bile zbog poplava i olujnog vremena. Najviše sati proveli su vatrogasci u ispumpavanju stambenih objekata, uklanjanju prepreka i izgradnji zečjih nasipa. IMG 9704Imali su 40 intervencija u požarima na građevinama, otvorenog prostora i prometnih sredstava. – Pohvaljujem sve svoje djelatnike koji posao obavljaju časno i pošteno, te se njima ponosim. Devetorica od njih članovi su Državne vatrogasne postrojbe, što je 45% zaposlenika i po tome smo među prvima u Hrvatskoj.

 - Možda je ovo simbolika jer nakon 15 godina jedna vatrogasna postrojba ima svoju zastavu, no ovu godinu pamtiti ćete kao intenzivniju u vašem djelovanju, posebno u spašavanju imovine od poplava u ovom gradu u dva navrata. Ja vam se zahvaljujem što ste svojom angažiranošću i profesionalnošću koju ste iskazali u velikoj mjeri smanjili one posljedice koje su mogle biti pogubne za ovaj grad, stanovnike i gospodarstvo u ovom gradu – rekao je gradonačelnik Neferović, zaželjevši da i dalje budu uzdanica ovog grada kada su u pitanju spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara.