Subota, 15 Studeni 2014 13:12

Proslavljena velika obljetnica, 140 godina DVD Požega

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZLOŽBA, PROMOCIJA MONOGRAFIJE, KONCERTI, POKAZNA VATROGASNA VJEŽBA I SVEČANA SJEDNICA  -

 POŽEGA – Nizom manifestacija vatrogasci DVD Požega obilježili su punih 140 godina postojanja i vrijednog humanitarnog rada na zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara od požara i drugih ugroza. IMG 1875Požeški vatrogasci najstarije su vatrogasno društvo na području Požeško-slavonske županije, te šesto vatrogasno društvo po starini u Slavoniji. Osnovani su odlukom gradske uprave i zaslužnih građana grada Požege 1874. godine, a nakon niza velikih požara koji su zadesili grad Požegu.

 Obilježavanje je započelo postavljenom izložbom stare vatrogasne opreme i tehnike, odlučno očuvane ručne vatrogasne štrcaljke iz 1893. godine u holu Glazbene škole, zgradi u kojoj su gotovo 90 godina živjeli požeški vatrogasci, do preseljenja u novi vatrogasni dom u Industrijskoj ulici.

 Povodom 140 godišnjice DVD Požega izdala je i monografiju, koju je uredio šumarski inženjer Juraj Zelić, dugogodišnji član društva. Monografija je bogata dokumentima i fotografijama od osnutka vatrogasnog društva, te prati povijest i događanja u društvu od osnutka do današnjih dana.

IMG 6172Svečanim večernjim koncertom u Glazbenoj školi završen je prvi dan obilježavanja 140 godišnjice DVD Požega. U koncertu su učestvovali Brass quintet pod ravnanjem Kristine Banovac, mag. mus. a izveli su Menuet from Music for the Royal Fireworks od Handela i Carmen suite No.1 Overture od Bizeta. U drugom dijelu Puhački orkestar Glazbene škole izveo je Crvena kola, In all its Glory, The blues Brothers revue, Following Boney –M, Latin Gold, Star Wars, Moment for Morricone i Abba Gold.

 DRUGI DAN VATROGASNE PROSLAVE 

Drugog dana obilježavanja 140-te godišnjice DVD Požega sve je započelo sv. Misom zadušnicom za preminule vatrogasce u katedrali sv. Terezije Avilske, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade. Odana je i počast svim istaknutim IMG 6513preminulim vatrogascima sahranjenim na groblju sv Ilije i sv. Elizabete.

Na Trgu sv. Trojstva u Požegi ispred spomenika za građanstvo je održan svečani koncert Gradske limene glazbe Trenkovi panduri pod ravnanjem Mirka Ćaćića. Uz poznate koračnice izvedene su i neke vječno popularne melodije. Poslijepodnevni program započeo je Združenom taktičkom vježbom na lokaciji OŠ Julija Kempfa, u kojoj su učestvovali vatrogasci DVD Požega i JVP grada Požege.

Osim pokaznog dijela spašavanja osoba iz vozila nakon prometne nezgode i gašenja vatre na automobilu, prikazano je i spašavanje osoba iz požarom ugroženih građevina sa visine, te navala na građevinski objekt u požaru. Od 15 sati uslijedila je svečana sjednica u koncertnoj dvorani Glazbene škole. Dugu povijest društva iznio je predsjednik Šimun Miletić, a sve nazočne vatrogasce i njihove goste pozdravio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dogradonačelnik Darko Puljašić, koji je vezao i svečanu lentu IMG 6522na vatrogasnu zastavu DVD Požega. Skupu se obratio i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te uručio visoko priznanje DVD Požega. Predsjednik VZ županije Željko Petrović osim priznanja DVD Požega uručio je i ključeve novog navalnog vozila koje je došlo iz donacije austrijske pokrajine Tirol. U svečarskom dijelu sjednice nagrađeni su istaknuti pojedinci za dugogodišnji rad u društvu, za 50 i 40 godina, te vatrogasnim plamenicama.