Utorak, 18 Studeni 2014 11:10

Dan otvorenih vrata Parka prirode Papuk

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENA NOVA INFRASTRUKTURA IZGRAĐENA NA PAPUKU  -

VELIKA/JANKOVAC - Javna ustanova Park prirode Papuk u partnerstvu sa Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek te Nacionalnim parkom Dunav-Drava iz Mađarske provodila je projekt “Dvije rijeke i jedna gora”, a prezentiran je protekli tjedan u sklopu Otvorenog dana Parka prirode Papuk. Tijekom Otvorenog dana novu je infrastrukturu na Papuku razgledalo više od 200 posjetitelja.

- Implementacija projekta započela je 1. travnja 2013. godine i traje do 30.DSCN3810 studenog 2014. godine, a glavni cilj mu je osigurati model održivog gospodarskog razvoja i upravljanja prirodnim resursima duž regije Mura-Drava-Dunav, uvođenjem novih eko turističkih proizvoda i prekograničnom suradnjom. Projekt sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.021.266,70 EUR-a, od kojih je udio Parka prirode Papuk 159.774,20 EUR-a. Područje provedbe projekta su četiri zaštićena područja – Park prirode Kopački rit, Park prirode Papuk i Regionalni park Mura-Drava u Hrvatskoj te Nacionalni park Dunav-Drava u Mađarskoj - rekla je DSCN3943Marijana Kesić stručni suradnik za provedbu projekta.

- Povodom Otvorenog dana Parka prirode Papuk predstavili smo novu infrastruktura koja je u sklopu projekta izgrađena na Papuku, a to su novi edukativni programi za djecu, staza za osobe s posebnim potrebama na Jankovcu, dječje igralište, vidikovac na Točku, odmorište i sklonište za planinare na Kneževim vodama, odmorišta za konjanike i konje, te 90 kilometara novo označenih planinarskih i 33 kilometra konjičkih staza - rekla je ravnateljica Parka prirode Papuk mr. sc. Kristina Kožić.

Program je započeo u edukativnom centru Parka prirode Papuk u Velikoj, s pozdravnim govorom ravnateljice Kristine Kožić, nakon čega su posjetitelji poslušali predavanje o obilježjima i aktivnostima Parka prirode Papuk, te je prikazan zajednički projekt. Nastavak programa održao se na Jankovcu gdje su posjetitelji imali priliku upoznati nove planinarske i konjičke staze teIMG 1855 prošetati novom stazom uz jankovačka jezera. Najmlađi posjetitelji posebno su se razveselili novom dječjem igralištu.

Ovim projektom i novom turističkom infrastrukturom Park prirode Papuk želi omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja te podići turistički potencijal ovog zaštićenog područja.