Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 13:51

Vinske podrume pohodilo 1800 planinara

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DVODNEVNA MANIFESTACIJA MARTINJA U KUTJEVU  -

 KUTJEVO – Nadaleko poznato kutjevačko Martinje ove godine trajalo je dva dana, a bogate martinjske aktivnosti prenijele su se širom grada Kutjeva, od Trga graševine do župne crkve, a najviše u vinskim podrumima. Sve je započelo dolaskom prvih grupa planinara koji su se odlučili doći na dvodnevni izlet i IMG 5704šetnju pitomim obrocima Krndije, koji uvijek kreću iz vinograda. Domaćin je bilo Kutjevačko planinarsko društvo Vidim, a za goste su osim planinarskog izleta organizirali posjete vinskim podrumima koji su u ta dva dana svi bili cijeli dan otvoreni. U večernjim satima zapaljenja je velika vatra i stavljen vol na ražnju. – Ove godine imamo nešto veće june, bilo je teško preko 450 kg, dobro mesnato. Sad od 6 sati pečemo ga cijelu noć do jutra, a tek u jutarnjim satima počinjemo skidati pečene slojeve. Sve još završi na krčkanju u umaku s povrćem, pa se tek onda služi za ručak – kaže nam prokušani majstor za vola na ražnju Ivan Cerovac.

 Na Trgu Graševine na velikoj pozornici uslijedio je koncert i ples na otvorenom, a za glazbeni program bili su zaduženi Tamburaški sastav Bisernica i Posegana, a svoje adute pokazale su i domaće snage TS Garavuše i glazbena skupina Kutjevački maligani. Svi gosti na martinjskoj večeri trebali IMG 5708su samo kupiti čašu kutjevačke vinske udruge te degustirati vina po želji na desetak vinskih štandova, od Kutjeva d.d., do ostalih poznatih kutjevačkih vinara, Adžića, Peraka, Tandare, Bodograjca, Krauthakera ali probati i vino od višnje OPG Vido iz Grabarja.

 Drugog dana Martinja Kutjevo su doslovno opsjeli planinari, jer to je već tradicionalni pohod planinara na koji se oni vrlo rado odazivaju. – Ove godine ugostili smo zaista veliki broj planinara, došlo ih je ukupno oko 1.800 iz 70 planinarskih društava iz cijele Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije. Tako da imamo istarskih i dalmatinskih planinara, a najviše naravno slavonskih, gotovo sva planinarska društva iz Slavonije i Baranje – rekla je Nada Razumović iz PD Vidim Kutjevo. Nakon tradicionalnog dočeka s slavonskim čvarcima, kruh s mašću i crvenom paprikom planinari su se uputili na tri izletničke staze.

 Nakon povratka očekivala ih je bogata ugostiteljska IMG 5832ponuda s specijalitetom vol na ražnju, te nastupi folklornih društava, KUD Bektež, KUD Grabarje, Češka beseda Bjeliševac, KUD Mošćenica. Zajedno s jahačima i konjskim zapregama koje su prevozile bačve s mladim vinom cijela povorka se uputila prema crkvi Župe rođenja blažene djevice Marije gdje je održan ceremonijal krštenja mošta. U nastavku slijedio je bogati glazbeni program i ples tisuća planinara na jedinstvenom Trgu graševine.