Nedjelja, 09 Studeni 2014 09:58

Požeško Martinje proslavljeno na otvorenom s građanima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Okusi jeseni u Požegi; Uz vinskog kardinala Vladu Bauera i građani sudjelovali u šaljivom ceremonijalu krštenja mošta  -

 POŽEGA – Požeško Martinje koje je i ove godine organizirano na otvorenom, na požeškim ulicama okupilo je veliki broj građana i gostiju Požege. Na ovom tradicionalno veselom i šaljivom obredu u režiji jedinog vinskog kardinala u Hrvata, Vlade Bauera i njegovih ministranata Požežani su dobili i prvu vinsku kumu. To je mlada vinogradarka i vinarka Antonija Hart, koja je uz obvezu da će čuvati svog krštenika morala i ispiti poveći pehar graševine, IMG 5362čime je i potvrdila ozbiljnost svojih namjera. Ona od danas ima pravo i obvezu obilaziti sve vinske podrume i pratiti razvoj mladoga vina. Zajedno s građanima u obredu je obećala da neće koristiti puno šećera, ali ni usluge „zavodljivih kćeri zdenca i kuma im vodovoda“. Na kraju blagoslova vinski kardinal je pozvao sve da nazdrave iz pune čaše, „vino iz peharca siđi kroz grlo naše, i ne dovedi nas u napast da pijemo iz prazne čaše, kao što i mi nećemo dovesti tebe u prazan, nego u pun podrum“. Martinjsko veselje uveličali su i članovi GKUD Požega sa spletom starogradskih pjesama i plesova i KUD Požeška dolina s šokačkim narodnim pjesmama. TZ grada Požege osigurala je bačvu vina za sve građane, a cijela manifestacija pod nazivom „Okusi jeseni“ odlično posjećena ima svoju budućnost, te je po riječima direktorice Silvije Podoljak već rezerviran i termin za slijedeću godinu.

IMG 5340- Imamo mi u Požegi dobrih vinara, vjerujem da će biti veselo ovih dana u Požegi, a želim svima da uživaju u vinu uz dobru zabavu – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović podižući zdravicu za sve okupljene.

 Ove godine uz Požeško Martinje Turistička zajednica grada Požege i tjednik Kronika požeško-slavonska organizirali su niz popratnih manifestacija za građane u samom središtu grada. Tako je pješačkoj zoni organizirana Kestenijada, uz ponudu finih i slasnih kestena, koji IMG 5376kako je poznato i idu najbolje uz vino. Uz požeške kestenjare učenici slastičari Obrtničke škole u Požegi pripremili su niz delicija, slastica od kestena, a o kvaliteti istih dovoljno govori da ih je ubrzo nestalo. Ovogodišnja Bučijada donijela je plodove buča na štandove nekoliko proizvođača, a promovirana su slana i slatka jela od buče, koja su jedno vrijeme neopravdano bila zanemarena. Tako smo o mogli probati bučino ulje, slane bučine koštice i pekarske proizvode od bučinih sjemenki tvrtke Grbić, specijalitete za koje smo mogli dobiti i recepte, pa i nabaviti buče na štandu OPG Livak. Na štandu Anđeoske kuhinje, kuhara Anđelka Ledića Požežani su mogli degustirani namaz od bundeve, što su mnogi dobro prihvatili kao brzi ali zdravi zalogaj.

 Treći po redu Sajam antikviteta bio je do sada najviše posjećen, a na sajam su došli prodavači i ljubitelji antikviteta iz cijele Slavonije i Baranje. Duh starine i patine tako su svi osjetili u ulici Dragutina IMG 1345Lermana koja je cijelog dana odisala nostalgijom za zaboravljenim predmetima, a štandove su obilazili uz brojne građane i vinski kardinal Vlado Bauer, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Mario Pilon, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Ovu zaista dobro prihvaćenu manifestaciju organizator, tjednik Kronika požeško-slavonska najavljuje Požežanima koji su pokazali da to žele i dalje.