Utorak, 04 Studeni 2014 20:41

Zdenko Šojat 122 puta darivao krv

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA NAGRADILO VIŠESTRUKE DAROVATELJE KRVI  -

 POŽEGA – Gradsko društvo Crvenog križa Požega, obilježavajući Dan dobrovoljnih darovatelja krvi i 60. godišnjicu darivanja krvi, upriličilo je malu svečanost na kojima je nagradilo višestruke darovatelje krvi. - IMG 5087Ovdje ste svi uglavnom oni koji periodično ili svaka tri mjeseca odlučite dati ono najvažnije što imate, darivati poklon izuzetne vrijednosti, a to je vaša krv. Stoga zahvaljujem svim dobrovoljnim darivateljima krvi i medijima koji nam pomažu da jedno od malih društava Crvenog križa po rezultatima dobrovoljnog prikupljanja krvi bude društvo koje ima izuzetne rezultate – rekao je prof. dr. sc. Borislav Miličević, predsjednik CK Požega.

Ove godine u 12 akcija prikupljeno je 1392 doze krvi, a po prvi puta je krv darovalo 113 osoba. Slijede još akcije i studenom i prosincu, pa se očekuje postizanje brojke od prošle godine kada je prikupljeno 1814 doza krvi ili brojke iz 2012. godine kada je prikupljeno 1857 doza krvi. – Danas će priznanja dobiti 49 žena i 214 muškaraca višestrukih darivatelja za 10, 20, 30, 40, 50, 75 i 100 puta darovanu krv pa i oni koji su premašili te brojke – istakao je ravnatelj Miroslav Zelenika, dipl. oec.

IMG 5088Svakako treba istaći Rezu Pečurlić iz Čaglina i Ljubicu Skeleđić koje su dobile priznanje za 30 darovanja krvi te rekorderku među ženama Požeštine, Nadu Ušurić iz Požege koja je krv darivala 75 puta.

 Zahvalnice, značke i prigodne nagrade za darivanje krvi dobili su za 50 puta Želimir Kuruc iz Nurkovca, Mirko Petrović iz Tornja, Siniša Sabljak iz Požege, Mirko Zoretić iz Požege, Ivica Muller iz Novog Sela i Milan Tomljanović iz Dervišage. Za 75 puta zahvalnice su dobili Miroslav Bošnjak iz Ciglenika, Đuro Korman iz Čaglina, Ivica Matković iz Drškovaca, Damir Potočnjak iz Drškovaca, Bogdan Vraneš iz Požege i Zoran Trninić iz Požege, a zahvalnice su dobila i dva jubilarca, za 100 puta darivanja krvi, Zvonko Balas iz Škrabutnika i Vlatko Gagić iz Požege. Zahvalnice su dobili i ono koji su tu brojku prešli, Anto Čolić iz Požege za 104 darivanja, Anton Kranjc za 115 i rekorder Požeštine, Zdenko Šojat za 122 puta darovanu krv.

 - Počeo sam davati krv 1976. za vrijeme služenja nekadašnje JNA vojske i od tada sam davao svakih šest mjeseci, jer se tada tako dozvoljavalo i preporučivalo. Kasnije sam to pojačao na kvartalno davanje. Od tada se osjećam IMG 5091super što se tiče zdravlja, a nikada nisam imao niti problema zbog davanja krvi. Nisam nikada niti odbijen kao darivatelj, jer mi je krv uvijek bila dobra. Mislim da sam s tim darivanjima zapravo sebi i osigurao dobro zdravlje, jer to mi je uvijek činilo dobro. Radio sam 34 godine u končarevom pogonu, a sada kao viljuškarista u požeškom Spin Valisu. Težak je to posao, radi se i vani na niskim temperaturama, ali mislim da me to drži također zdravim. Krv ću darivati dok budem mogao, kažu do 65 godine, nadam se da će me do tada služiti zdravlje kao do sada – kaže rekorder Zdenko Šojat iz Pleternice koji dodaje da su u obitelji ponosni na njega, posebno kada se pojavi kao sada u medijima kao rekorder. Nada se da će i radni staž odraditi do kraja.