Četvrtak, 09 Listopad 2014 11:16

Župan u berbi s učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVOJE VINOGRADE IMAJU OD DAVNE 1887. GODINE  -

POŽEGA - Na lokalitetu Vranduk, na Požeškoj gori, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, ima svoje vinograde još od davne 1887. godine. Danas kao i prije 127 godina u njemu su berbu obavljali učenici u sklopu svoje praktične nastave. Vinograd se nalazi na 250 metara nadmorske visine, na vrhunskom položaju, jednom od najboljih u Hrvatskoj. Gotovo 95 posto poslova u vinogradu koji se prostire na više od tri hektara obavljaju učenici škole, sve osim tretiranja koje se radi strojno.

- Ovo je predivna priča i dokaz da naše školske institucije mogu proizvoditi i u praksi pokazati srednjoškolcima kako se i od ovakvog rada može živjeti. Nadam se da ćemo iduće godinu u suradnji s Veleučilištem priču proširiti i na studente - rekao je Župan Alojz Tomašević.

Trenutno u vinogradu ima 7.000 trsova, a na toj površini uzgaja se više sorti vinove loze zbog uspješnije edukacije i poznavanja osobina pojedinih sorti. Dominantna sorta je graševina s 5.000 trsova, zatim sivi pinot s 1.000 trsova te još oko 1.000 trsova različitih sorti među kojima ima i stolnih. Kao i prošle godine tako i ove, berbi se pridružio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te njegov zamjenik Ferdinand Troha.

- Ove godine je urod bio nešto lošiji, ali smo zadovoljni, prošli tjedan smo obrali 2,5 tona graševine i danas ćemo obrati pinot sivi i frankovku. Očekujemo još oko 1,5 tona grožđa - rekla je ravnateljica Marija Grgić