Petak, 10 Listopad 2014 11:47

Poduzetna škola dobila 50 tisuća kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VJEŽBENIČKE TVRTKE EKONOMSKE ŠKOLE U POŽEGI U NOVOM PROJEKTU  -

 POŽEGA – Ekonomska škola Požega u veljači se javila na otvoreni javni poziv Ministarstva poduzetništva i obrta u program Poduzetnički impuls, u mjeri Obrazovanje za poduzetništvo. – prijavili smo jedan edukativni projekt pod nazivom Poduzetnička škola vrijednosti 50 tisuća kuna. Cilj projekta nam je potaći učenike koji su već uključeni u rad vježbovnih tvrtki u našoj školi, u oblik samozapošljavanja kroz poduzetništvo i poticanje poduzetničke kulture kod učenika. Učenici bi se obrazovali kroz radionice, u pripremi za samozapošljavanje, kako realizirati poduzetničku ideju i mogućnostima financiranja tvrtke – istakla je Marinka Parac, ravnateljica Ekonomske škole.

 Projektnu ideju razvijali su sa Poduzetničkim inkubatorom Plink iz Pleternice. – Mi sudjelujemo u ovom projektu jer ćemo provesti kompletnu edukaciju kroz program „Ja poduzetnik“ u trajanju od 15 sati koja će se bazirati na unapređenju samozapošljavanja u poduzetništvu. Na radionicama ćemo podići stvaranje poduzetničke klime u školi među 150 učenika, te raditi na primjerima kako pisati svoje poslovne planove, što je vrlo važno u realizaciji poslovne ideje – istakla je Monika Milosavljević iz Poduzetničkog centra Pleternica.

 Ovaj projekt je zamišljen da kod učenika potaknemo kreativnost i inovativnost koju bi oni pokazali prilikom izrade svojih poslovnih planova, te poduzetnički duh. Oni će generirati svoje poduzetničke ideje, a kroz etape poslovnih planova oni bi vidjeli kroz što mora proći jedan poduzetnik, od osnivanja do realizacija poslovanja tvrtki. Učenici sa nestrpljenjem očekuju da krenu u realizaciju svojih ideja o kojima će pisati poslovne planove. Vidim da će biti kreativni i da će biti puno kreativnih ideja – rekla je profesorica grupe ekonomskih predmeta Ksenija Krizmanić Horvat, koja sa još četiri svoje kolegice Vericom Perlić, Elvirom Volf Karan, Zvjezdanom Farkaš i Mirnom Mikić vodi ukupno 12 virtualnih vježbeničkih tvrtki u kojima učenici obavljaju sve poslove od planiranja, osnivanja, registracije, nabave, marketinga, prodaje, financija, knjigovodstva te menadžmenta jedne tvrtke, za koju se natječu da što bolje posluje.

 Od ideja učenici najviše predlažu proizvodnju ekološke hrane, što je „in“, preradu i proizvodnju na bazi ljekovitih biljaakNakon nekoliko mjeseci razrada tih ideja učenici će ići na studijsko putovanje u Zagreb, gdje će svoje poslovne ideje i planove izložiti „Poslovnim anđelima“ iz Hrvatske mreže poslovnih anđela. Deset najboljih dobit će priliku zajedno s poslovnim anđelima pokrenuti i realizaciju neke od najboljih ideja. Sve ideje i poslovni planovi bit će izloženi na sajmu Vježbeničkih tvrtki koji za slijedeću godinu organizira Ekonomska škola Požega.