Subota, 27 Rujan 2014 12:27

Okušao se u geocachingu na požeškom baroknom trgu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UOČI DANA TURIZMA MINISTAR LORENCIN POSJETIO POŽEŠTINU  -

 POŽEGA - Povodom Dana turizma koji se ove godine obilježava pod temom „Turizam i razvoj zajednice“ ali i zbog uspjeha turističkog geocaching projekta pod nazivom „Skriveno blago Požege“ kojega je novčanim poticajom podržalo IMG 9698Ministarstvo turizma Požeštinu je posjetio ministar turizma Darko Lorencin. On je prvo posjetio Tehničku i Obrtničku školu čiji su učenici i nastavnici osmislili i proveli projekt geocachinga, koji već ima uspjeha i obilaze ga tragači za geocaching blagom iz Hrvatske i Europe.

 - Tema ovogodišnjeg dana turizma je širi utjecaj turizma, ne samo kao gospodarska djelatnost, nego kao djelatnost koja ima utjecaj na cijelo društvo kao cjelinu. Iz tog razloga želimo dati naglasak na ljudske resurse i ljudske potencijale i to na one najmlađe. Na one mlade koji razmišljaju što će u budućnosti raditi, stoga se danas nalazimo u Tehničkoj školi u Požegi čiji su učenici, vođeni s nastavnicima, dobili nagradu za njihov geocaching u iznosu od 24 tisuće kuna. To je simbolička potpora no značaj je da se učenici bave tom tematikom značajnom za turizam, jer turizam nije samo ono što se dešava na obali, ne samo noćenje turista, nego puno više, od prehrambenog, IMG 9752građevinskog i kreativnog sektora koji sve više stvara novostvorenu vrijednost – istakao je ministar Lorencin, pohvalivši dobru ideju i uspješnu realizaciju koju su sami svojim znanjem razvili učenici i nastavnici ove dvije požeške srednje škole.

 Nakon upoznavanja sa projektom i školama ministar Lorencin je na glavnom požeškom trgu uz pomoć pametnog telefona potražio neke od točaka geocachinga, pronašao jednu točku i skriveni predmet. Upisao se na listu onih koji su predmet pronašli, uzeo namijenjeni poklon za pronalazak, te dopunio svojim poklonom za buduće geocaching nalaznike. U traženju ministru su se pridružili požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji su ministra upoznali s nekim aktualnim turističkim projektima grada Požege i Požeško-slavonske županije.