Petak, 26 Rujan 2014 12:29

Prisjećanje na poginule branitelje u Kamenskoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA PRVE VOJNE AKCIJE POŽEŠTINE  -

 KAMENSKO – Obilježavajući 23. obljetnicu prve vojne akcije u Požeštini uz spomenik poginulima u Kamenskoj organizirana je komemoracija i IMG 7999polaganje vijenaca. Sjećanje je to na događaje 26. rujna 1991. godine kada su u akciji oslobađanja naselja Kamenska, Mijači i drugih svoje živote izgubili Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić i Ivica Zovko. 

 – Na ovakav jedan sunčan i prohladan dan, prije 23. godine ovdje smo započeli oslobađanje naše Požeštine. Pozdravljam sve moje drage prijatelje branitelje, a hvala bogu ima nas više nego prošle, a nadam se da će nas nagodinu biti još više. Ne dajmo da padne u zaborav ono za čega su najbolji sinovi i kćeri ginuli za Hrvatsku. Bila je to prva vojna akcija 63. samostalnog bataljuna i 4. bataljuna 108. brigade. U prvoj akciji stradalo je pet naših pripadnika, a ukupno smo četiri puta te jeseni napadali Kamensku. IMG 7956Ukupno deset naših pripadnika je ovdje poginulo, a Igor Zalar je u jednoj akciji nestao i nikada nije pronađen. Ovom akcijom se vidjela naša snaga i naša volja da ovaj prostor oslobodimo. Kasnije su stradali još Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije udruga branitelja Požeško-slavonske županije koja je i organizator ovog sjećanja i obilježavanja akcije.

 U organizaciji HVIDR-e kao i prošle godine u Kamensku su dotrčali učesnici prvog Memorijalnog maratona. Oni su za tri sata istrčali put od spomenika poginulih branitelja na Trgu 123. brigade do spomenika u Kamenskoj. Uz pjesmu "Zovi, samo zovi" i hrvatskom zastavom došli su na mjesto komemoracije.

 Vijence su položili i zapalili svijeće delegacije roditelja poginulih, delegacije braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, IMG 7896delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem,delegacija grada Požege, općine Brestovac, općine Velika, grada Kutjeva, vojske, policije, ureda za obranu, ured državne uprave i OŠ Dragutina Lermana Brestovac, čiji učenici su priredili i prigodan program uz spomenik u Kamenskoj.