Nedjelja, 28 Rujan 2014 13:13

Velički vatrogasci aktivni 120 godina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROSLAVLJENA VISOKA OBLJETNICA DVD VELIKA 1894. - 2014. -

VELIKA - Kad neka udruga ili društvo slavi 120 godina svoga rada i postojanja, kada su u taj rad utkani životi nekoliko generacija, onda svakako zavređuju veliku proslavu i dostojno obilježavanje visoke obljetnice.

Stoga su na svečanoj sjednici nazočili brojni gosti, braća vatrogasci iz gotovo svih vatrogasnih društava s područja Požeštine, Pakraca, Lipika, ali i prijateljskih društava iz Bakra, Vodica, Novog Vinodolskog, Lobora, Lužana, Štivice, Širokog Polja, Slatine. Svojim govorima ovu obljetnicu čestitali su i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice koji je uručio najviše priznanje krovne vatrogasne zajednice DVD-u Velika, Željko Petrović, predsjednik VZŽ Požeško-slavonske koji je također uručio visoko priznanje Veličanima, te Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarske djelatnosti.

Osnovani 10. ožujka 1894. godine ubrzo nakon osnivanja nabavljaju dio vatrogasne opreme te ručnu štrcaljku s kojom mogu ići na požare. Već 1900. godine grade i svoje prvo vatrogasno spremište, koje služi za okupljanje ali i organizaciju vatrogasnih plesova. Prvi vatrogasni dom grade između dva rata, a nakon onog drugog ga moraju popravljati jer je oštećen, ali i štrcaljku koja je također oštećena, a oprema desetkovana. Kreće se sa obrazovanjem vatrogasnih kadrova i velički vatrogasci postaju sve značajnija udruga u svom kraju. Veliko učešće velički vatrogasci uzeli su i u Domovinskom ratu, pa je 17 vatrogasaca odlikovano za učešće u Domovinskom ratu.

Danas je DVD velika jedno od najboljih vatrogasnih društava Požeško-slavonske županije, koje djeluje kao vatrogasni centar, na kojega se oslanjaju i DVD Toranj, DVD Biškupci i DVD Trenkovo, a zajedno su osposobljeni i opremljeni za pružanje svih vrta zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na svom području, pa i šire pomoći zajednici. Društvo je u potpunosti operativno sa nekoliko navalnih vozila, vozilom za šumske požare i vatrogasnom cisternom, a prosjek godina operativnih članova je 29 godina. Svi oni su osposobljeni kroz razne vidove vatrogasnog osposobljavanja, pa i za posebne specijalnosti.

DVD Velika za dobre rezultate svakako zahvaljuje i dobroj suradnji s općinom Velika, koja zajedno s načelnikom Vladom Bobanom, koji je i sam dugogodišnji vatrogasac, a podršku vatrogascima daju i svi vijećnici općinskog vijeća na čelu s predsjednicom Antonijom Pavlović. Uz pohvale, posebno za aktivnosti na spašavanju od ovogodišnjih poplava u nekoliko navrata, načelnik Boban je vatrogascima poklonio i veliku sliku koja će ih podsjećati na 120 godina u njihovim društvenim prostorijama.

Predsjednik društva Ante Adžić povodom visoke obljetnice uručio je priznanja najaktivnijim vatrogascima, te priznanja društvima, tvrtkama i pojedincima koji su im pomogli u dosadašnjem radu. Priznanje je dobio i tjednik Kronika požeško-slavonska i urednik Vladimir Protić, za dugogodišnje praćenje rada i svih aktivnosti vatrogasaca i DVD Velika u medijima.

Nakon svečane sjednice u Vatrogasnom domu uslijedio je svečani mimohod vatrogasaca do crkve sv Augustina, gdje je održana sveta misa, a u večernjim satima održana je pokazna vatrogasna vježba na kojoj je prikazana sva vatrogasna tehnika kojom raspolaže vatrogasni centar Velika, te mogućnosti ljudstva i tehnike na gašenju u noćnim i otežanim uvjetima. U vježbi su sudjelovala i društva iz Tornja, Biškupaca i Trenkova.