Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 11:39

Mještani Škrabutnika ponosni na svoj spomenik

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

4. GODIŠNJICA OBNOVE SPOMENIKA ŽRTVAMA NOB-a  -

ŠKRABUTNIK - Malo selo na južnoj strani Požeške gore, na samom rubu Požeško-slavonske županije u koje se još uvijek dolazi 6 kilometarskom makadamskom cestom, IMG 3223koja se odvaja od tek nedavno asfaltiranog pravca Požega – Nova Kapela. Selo je to koje je stradalo u 2. Svjetskom ratu i bilježi 36 civilnih žrtava, a zahvaljujući mještanima i spomenik u centru sela obnovili su prije četiri godine za sjećanje na nevine žrtve, članove njihovih domaćinstava, roditelje i rodbinu.
Od tada u selu organiziraju i svečanost prve nedjelje u srpnju, te uz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege, te Pakrac i Lipik, uz kratku komemoraciju polože i vijence, cvijeće i zapale svijeće. Taj dan tako je postao i dan druženja antifašista Požeško-slavonske županije i samih mještana. – Već četvrtu godinu obilježavamo obnovu dragog nam spomenika kojim slavimo naše stradale i poginule mještane u NOB-u. Svake godine želimo ovim okupljanjem reći, kako smo ponosni na ove naše poginule mještane i kako nećemo nikada zaboraviti njihova stradanja i žrtvovanja, za bolji i pravedniji život, IMG 3236isto tako nećemo zaboraviti sve one drage ljude i antifašiste koji su nas podržali i pomagali pri obnovi ovog nama dragog spomenika – rekao je Milan Radović, predsjednik odbora za obnavljanje spomenika u Škrabutniku.
- Danas smo jedna od članica europskih naroda, kako bi mogli biti jednaki u svojoj različitosti koju nitko neće osporavati. Zato da nitko ne može gospodariti našim životima, na našim vjekovnim posjedima, jer nitko umjesto nas ne može s toliko ljubavi i pažnje posijati i požnjeti žito s naših njiva, obrati lozu, pripaziti stado i neprestance održavati vatru na vlastitom ognjištu,m kao što to mi sami možemo. Zato smo i pristali biti dio europske zajednice naroda kako bi u njoj gradili upravo takvu Hrvatsku. Pravo na jednakost u različitosti, pravo na poštovanje i ljudskost, a posebice slobodu ne može nam nitko osporavati i ugrožavati. Zapravo ove žrtve kojih se s pijetetom prisjećamo, IMG 3241pale su još u prošlom stoljeću upravo za ove ideale utemeljene u svjetskom antifašizmu – dodao je Radović na komemoraciji, a vijence je osim Udruga antifašista Požega, Pakrac-Lipik, položio i zamjenik župana Požeško-slavonske županije, Miroslav Grozdanić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zdravko Dragaš i član SABA Hrvatske Borivoje Zarić, te mještani sela Škrabutnik i rodbina žrtava.