Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 13:39

Uz poklonac sv. Urbanu pekli Vinogradarski ćevap

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VINOGRADARI NA SOKOLOVCU UREĐIVALI PUTOVE I OKOLIŠ  -

POŽEGA – Vrijedni članovi požeške Udruge vinogradara, vinara i voćara Stjepan Koydl, Sekcija vinogradara i vinara Sokolovac proteklog vikenda je radila na uređenju putova, košnji zelenih površina, IMG 3191uređenju zajedničkog vinograda ispred poklonca svom zaštitniku sv. Urbanu, oko info tabli koje su postavljene duž poučne staze prema povijesnom brdu Sokolovac. Ovo brdo Požežanima puno znači jer je poznato po bitci s Turcima kada je fra Luka Ibrišimović zauvijek istjerao Turke iz grada Požege i Požeške doline.
- Već devetu godinu kako naša sekcija na Sokolovcu organizira ovakve akcije tri puta godišnje, organiziramo se i uredimo naš okoliš, šikare, uredimo putove i vodimo brigu o našem pokloncu sv. Urbana. Radimo to na naš ponos a na korist svih građana jer Sokolovac je postao jedna popularna šetnica. Sve više i više ljudi ovdje prolazi. Dodatni poticaj nam je ova nova Poučna staza fra Luke Ibrišimovića koja je jako lijepo napravljena. IMG 3211Želja nam je da se staza sada i osvijetli, te da se struja dovede do križa na Sokolovcu. jer povremeno preko zime zbog nedostatka sunca križ ne svijetli, te da se građani mogu šetati i u večernjim satima. Tada bi u sklopu projekta Vinskih cesta mogli organizirati kušaonice vina i poboljšali turističku ponudu našeg grada i podičiti našim posebnim vinima sa Sokolovca – rekao je član sekcije Zlatko Vuković, koji naglašava da imaju jako dobru suradnju s gradom Požegom koji im izlazi u susret kod uređenja putova i uredio je sva kritična mjesta na brdu. Ima tih mjesta još koja treba urediti, pa se nadaju i tome u budućnosti.

 Stari i zaboravljeni specijalitet „Vinogradarski čevap“
Vinogradari Sokolovca prilikom svojih druženja i većih radova u vinogradu za stol pripremaju jedan stari i zaboravljeni, možemo reći požeških brda autohtoni specijalitet, „Vinogradarski ćevap“ koji se suprotno od prvog dojma iz imena, zapravo priprema na ražnju. IMG 3219– Ovdje se nastavio pripremati Vinogradarski ćevap, jedno posebno i staro jelo, koje nećete naći nigdje u cijeloj Hrvatskoj. Ovo jelo se priprema tako da se na ražanj stavljaju, prije u marinadi pripremljeno meso, naizmjence najbolji komadi svinjskog i junećeg mesa, a između domaća slanina, paprika, luk, a sve se peče na ražnju. To posebno jelo sada dosta često spremamo i mogu reći da nam je priraslo srcu ponovno – dodaje Vuković, a napominje da je priprema i samo jelo prikazano i na HTV-u u sklopu Muzeja u loncu požeškog Gradskog muzeja.