Nedjelja, 08 Lipanj 2014 16:46

Utrka traktora na Trgu graševine

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PO PRVI PUTA U SKLOPU FESTIVALA GRAŠEVINE U KUTJEVU  -

KUTJEVO – Po prvi puta u sklopu Festivala graševine na jedinstvenom kutjevačkom Trgu graševine održana je Utrka traktora. Na startu se pojavila duga kolona od 31. traktora za natjecanje, koji su podijeljeni u četiri kategorije. Ocjenjivala se brzina i vrijeme prolaza na stazi dugoj 500 metara od Trga graševine na kojoj je sve bilo priređeno kao na startu Formule jedan. Trepćuće žuto svijetlo na semaforu i spuštena zastavica startera bila je znak za start, a zadnje tri sekunde odbrojavao je poznati voditelj i urednik serijala „Lijepom našom“ Branko Uvodić. On je cijelo vrijeme upozoravao okupljenu publiku da ne pretrčava stazu za vrijeme utrke, ali i kontrolirao vozače – traktoriste, da nisu slučajno previše pod utjecajem graševine. To je bilo malo teže, jer u Kutjevu vam je 0,5 promila graševine u zraku, konstatirao je Uvodić.

 Utrkivali se od 30 pa sve do 315 konjskih snaga
Za gledatelje je to bio praznik za oči, jer su utrku vozili oni stari traktori od 30-tak KS, oni uski, specijalizirani samo za rad u vinogradima, pa do onih najmodernijih, ušminkanih od 315 konja, kojima vozača niti ne vidiš, koliko visoko sjedi za upravljačem. Na kraju na sveopće iznenađenje pobjednik utrke s zaista nevjerojatnim rezultatom od 33,28 sekundi je raritetni traktor iz oldtymer kategorije iz 50 godina, koji je vozio Božo Rajić. On je već najglasnijim turiranjem na startu dao do znanja da je ozbiljan konkurent, ali da će pobijediti i one savršene mašine s 9 i više brzina malo je tko očekivao.
U kategoriji vinogradarskih traktora pobijedio je s rezultatom 39,40 sekundi traktor Vinogradarstva Krauthaker. U kategoriji traktora od 80-130 KS najbrži je bio Marko Jaroš s prolaznim vremenom od 37,88 sekundi, dok je najbrži u klasi traktora preko 150 KS bio Tomislav Hajzler s vremenom od 37,47 sekundi.