Utorak, 10 Lipanj 2014 13:47

Jedini u županiji uvršteni u čuvare kulturne nematerijalne baštine

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

USPJEŠNA GODINA ZA OSNOVNU ŠKOLU LIPIK -

LIPIK – Iza Osnovne škole Lipik je još jedna uspješna školska godina. Učenici i nastavnici pamtit će ju posebno po tome što je škola, kao jedina u Požeško-slavonskoj županiji, uvrštena u ustanove čuvare kulturne nematerijalne baštine a u voćnjaku školske zadruge "Lipa" ubrani su prvi plodovi. Zadruga i jedinstveno priznanje Ministarstva kulture ubuduće će biti povezani na poseban način.
Ministarstvo kulture je početkom godine donijelo rješenje kojim se utvrđuje da IMG 0712'Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima svojstva nematerijalnog kulturnog dobra' nakon čega je lipička škola uvrštena među 55 ustanova njegovih čuvara. Treba istaći kako ih je većina iz Zagreba i s područja sjevernog Jadrana a samo sedam iz pet slavonskih županija. - Mi smo među čuvare kulturne nematerijalne baštine uvršteni zbog projekta kojega smo provodili u suradnji s Društvom prijatelja glagoljice u školskoj godini 2010/2011. Kroz izvannastavni rad taj će projekt među nižim razredima, kroz hrvatski jezik i vjeronauk, i dalje biti prisutan u našoj školi. Naime, ovo priznanje Ministarstva kulture sa sobom nosi i obvezu da tu baštinu, u ovom slučaju glagoljicu, i sačuvamo. Želim istaći kako su i djeca i roditelji, u vrijeme dok smo provodili projekt, pokazali veliki interes za njega – rekla je ravnateljica Sanda Ivanović.
Školska zadruga "Lipa" također je novina u Osnovnoj školi Lipik i jesenas, IMG 0718početkom ove školske godine, u njoj su ubrani prvi plodovi. U voćnjaku nadomak škole je 78 sadnica jabuka i šljiva te četiri trešnje. Jabuke su djeca tijekom godine pojela u školskoj kuhinji a od šljiva je napravljen pekmez. Zadruga inače, ima 123 člana od kojih je 90 učenika a djeluje kroz voćarsku sekciju, fotosekciju i sekciju za izradu ukrasnih predmeta. Dosta toga izrađenog u zadruzi je i prodano, ponajviše na prigodnim sajmovima, a zadruga ima vlastiti račun. Mali i veliki zadrugari pripremaju i projekt kroz koji bi napravili sušionicu za svoje šljive. - U planu nam je osnivanje i četvrte sekcije a to je zlatovez. Želimo naučiti tu vještinu i sačuvati ju među mladima. Ujedno želimo raditi glagoljaški vez pa i kroz ovu sekciju i našu zadrugu čuvati kulturnu nematerijalnu baštinu, čiji smo sada i službeno čuvari – objasnila je na kraju ravnateljica Ivanović.