Srijeda, 26 Veljača 2014 11:23

Prikazali običaj prošnje djevojke u Alilovcima

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ALILOVAČKI DIVANI NAPUNILI DVORANU VATROGASNOG DOMA -

ALILOVCI – Već nekoliko godina Kulturno umjetničko društvo Tkanica iz Alilovaca osim folklora, pjesme i plesa svoga kraja, prezentira kroz dramski i scenski prikaz, svoje stare običaje. Alilovački divani, tako su kroz nekoliko godina prikazali već stare zaboravljene seoske običaje, a ove godine vrijedni članovi KUD-a pripremili su „Običaj prošnje djevojke u Alilovcima“, koji je po IMG 8979njima malo specifičniji u njihovom selu od drugih. Bio je to ujedno i najzahtjevniji scenski prikaz do sada u kojemu su svi članovi KUD-a glumili čak 80 minuta, a izveli su i nekoliko pjesma napisanih i pripremljenih samo za tu zgodu.

- Naše društvo prikazalo je običaj prošnje, kada u kuću mladenke dolaze tri đuvegije, prijatelji i kumovi, traže dozvolu od oca kuće za divojku koja živi u kući. Nije otac olako davao kćer iz kuće, nego se tražila dobra prilika, da je đuvegija bogat, da ima puno zemlje. Kad je otac dao odobrenje, pitala se i divojka, ali je njegova bila zadnja, taj dan se dolazilo u kuću, na prošnju, dečko sa svojim roditeljima. Svekrva je tada darivala mladenku, sa divojačkim prstenom, jabuka, novac, dukati. Nije se tada odugovlačilo nego odmah dogovarala i svadba. U toj prošnji je bilo raznih nepredviđenih stvari, raznih šaljivih stvari o mladoženji, obitelji i dr. - istakla je Elvira Miletić, predsjednica KUD-a Tkanica, koja se brinula za organizaciju a i sama je glumila majku djevojke koja se prosi.

IMG 8984Alilovački divani nastali su po kazivanju starih baka iz sela, a predstavljaju baš običaje u selu Alilovci koji su se neki zadržali do današnjih dana. Predstavu su pripremali puna tri mjeseca, bezbroj proba, sakupljanje stvari jednog seoskog kućanstva, starih predmeta. – Odaziv na naše Alilovačke divane uvijek je velik a ove godine dvorana je bila mala. Za to smo se odlučili jer ples i pjesmu radimo kao i ostala društva, a prikaz običaja ne radi puno društava, i ljudima je to zanimljivo. Stari se vraćaju u svoju mladost, a mladi uče običaje svojih djedova i baka – kaže Elvira i dodaje da su sada spremni svoje Alilovačke divane izvesti i na većoj sceni, voljeli bi to prikazati u požeškom kazalištu i drugim sredinama.