Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:21

Započeo Dječji tjedan - Konstituirano Dječje Gradsko vijeće, izabran predsjednik Vijeća i dječja gradonačelnica u Gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA -  Dječji tjedan u Gradu Požegi započeo je Konstituiranjem Dječjeg Gradskog vijeća koje sačinjavaju učenici od 4 - 6. razreda osnovnih škola u Gradu Požegi, iz svake škole po 4 učenika. Oni su prošli izbornu proceduru u svojim školama i predloženi su od svojih kolega učenika, da ih zastupaju i bore se za dječja i učenička prava u ovom predstavničkom tijelu koje može davati prijedloge i sugestije odraslom Gradskom vijeću grada Požege i požeškom gradonačelniku.

Konstituirajućoj sjednici koja je provedena po svim izbornim pravilima, istaknute su kandidature za čelna mjesta, kandidati su iznijeli svoje programe i za što će se zalagati, na glasačkim listićima su glasovali za svoje kandidate, komisija je prebrojala glasove i proglasila pobjednike, nazočio je i gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić koji je tom prilikom istakao: - Vi ste naravno budući vijećnici, budući gradonačelnici i gradonačelnice i dobro je da već sada razmišljate o tom društveno korisnom radu i shvaćate da vi kao i svi građani trebate sudjelovati u kreiranju gradske politike i pravljenju planova o razvoju grada, planova što treba napraviti za mlade za osobe s invaliditetom, za ranjive skupine, kako razvijati grad. Dobro je o tome već počnete razmišljati vi kao najmlađi i da se pripremate za svoju društvenu ulogu. Na taj način su i do sada funkcionirala dječja Gradska vijeća i dječji gradonačelnici. Želim vam svima skupa čestitati što ste pristali sudjelovati u jednom ovako dobrom projektu, da između sebe izaberete one najaktivnije, da se bavite tim aktivnostima i pomognete nama starijima koji smo trenutno u poziciji da donosimo odluke o razvoju našeg grada. Ono što je vama najmlađima bilo potrebno, korisno, što biste htjeli da se događa, kako da ovaj grad izgleda, što vas smeta i što bi htjeli promijeniti.IMG 6719

Izborni proces i konstituiranje je organiziralo Društvo naša djeca grada Požege, a predsjednica Sanja Mišić sve je pozdravila i istakla da je Grad Požega već dugo Grad prijatelj djece a ovim činom i to potvrđuje. Konstituiranje su vodile mentorice iz osnovnih škola a nakon završenog polaganja prisege i glasovanja završeno je konstituiranja Gradskog vijeća koje će u dvogodišnjem mandatu voditi Patrik Zima, a njegova zamjenica će biti Marija Crnjac.

Drugi krug izbora proveden je za izbor dječjeg gradonačelnika i zamjenika, a nakon prebrojavanja glasova dobili smo dječju gradonačelnicu Ines Marković, a za zamjenika je izabran Stjepan Čališ.