Nedjelja, 01 Listopad 2023 10:58

DVD Kaptol obilježio 130 godina od osnivanja i bogatog rada tijekom svih godina

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KAPTOL - Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol obilježilo je 130 godina uspješnog rada, kada su su još 1893. godine počeli s osnivanjem vatrogasnog društva i započeli sa spašavanjem ljudi i materijalnih dobara od požara. Od tada imaju neke zapise koji to potvrđuju, no nadaju se da će pronaći još neke starije zapise o postojanju vatrogasaca, jer i za to ima indicija.

Sve je započelo milenijskom fotografijom svih sudionika proslave 130 uz vatrogasca u djelovanju od slame ispred Starog kaptolačkog grada. Nastavilo se s Svečanom sjednicom u Češkom domu gdje su nakon himni, državne i vatrogasne, koje su izveli Tamburaški orkestar i pjevački zbor OŠ Vilima Korajca iz Kaptola. Sve sudionike, goste i uzvanike pozdravio je predsjednik DVD Kaptol, Tomislav Golić. Uslijedio je iscrpni povijesnog pregleda pun zapisanih činjenica o događanjima i djelovanju vatrogasnog društva u Kaptolu koji je podnio tajnik DVD-a Josip Soudek.

Obljetnice i svečane sjednice uvijek su prilika da se nagrade oni najzaslužniji koji su cijeli svoj život posvetili radu i pomaganju vatrogasnom društvu u radu.  Pročelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević uručio je najviše odličje HVZ, plaketu Đure Deželića a Zlatnu vatrogasnu medalju dobio je Antun Kotrla. Spomenicu za 50 godina djelovanja i rada u društvu dobio je Zdravko Sadilek.  Plaketu počasnog člana društva dobio je Damir Poljanac za dugogodišnju pomoć u radu društva.

Čestitke na 130 godišnjici te želje za dalji uspješni rad izrekli su: Dalibor Hrunka ispred VZ grada Požege, Ivan Baša ispred VZ Požeštine, Dragutin Žnidarec ispred VZ Požeško-slavonske županije, Nenad Radojčić ispred Vatroprometa iz Zagreba koji je uručio i poklone društvu za dugogodišnju suradnju u nabavi vatrogasne opreme, Slavko Marinac ispred Civilne zaštite i Centra 112 Požega, Mile Pavičić načelnik općine Kaptol koji je najavio i skoru gradnju novog vatrogasnog doma i spremišta za brojnu opremu i vozila koja danas posjeduje DVD Kaptol kao središnje vatrogasno društvo, Antonija Jozić, požeško-slavonska županica i na kraju pročelnik HVZ Mario Stračević.

Za svoju visoku obljetnicu društvo je dobilo priznanja Vatrogasne zajednice Požeštine i Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije.