Petak, 19 Svibanj 2023 13:20

Promocija lovačkih rogova u Glazbenoj školi kojima će se uveličati lovačke svečanosti

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA -  Prigodnom svečanosti u Glazbenoj školi Požega promovirana su 4 različita lovačka roga na kojima će svirati učenici i profesori i na taj način uveličati lovačke svečanosti, kako se to obilježava u europskim državama s velikom lovnom tradicijom. Četiri glazbala, četiri različita roga po veličini i namjeni plod su dugogodišnje težnje, donatora Gorana Šutala, kao zakupnika lovišta i strastvenog zaljubljenika u lov, Lovačkog saveza Požeško-slavonske županija čiju je realizaciju započeo bivši predsjednik Zdravko Vujnović a realizirao današnji predsjednik Branko Bertelović i ravnatelja Glazbene škole Požega Alena Kovačevića koji je ideju prihvatio i koji će na rogovima, profesori u učenici muzicirati na lovačkim manifestacijama.

Još u vrijeme baroka u Francuskoj lovovi su samo po sebi postali "umjetnička djela" koji su se odvijali prema određenim pravilima. Bitno obilježje tzv. visokog lova bila je upotreba velikog lovačkog roga. To je glazbalo, poznato i pod nazivom šumski rog, trublja ili francuski rog bilo je neizbježno u lovovima već od 17. i 18. stoljeća. Rog su u lovovima osim profesionalnih glazbenika svirali i lovci i plemeniti gosti. Ocem francuskog roga smatra se markiz od Dampierrea, lovnik na dvoru kralja Lija XV.

Najveći doprinos popularnosti velikog lovačkog roga u zemljama njemačkog govornog područja dao je Franz Anton Spork u 17. i početku 18. stoljeća. Zahvaljujući primjeni u lovu širi se na brojnim kraljevskim dvorovima. Lovca su u svim njegovim aktivnostima oduvijek pratile lovačke pjesme i zvuci glazbala.

U Hrvatskoj trenutno imamo desetak skupina lovačkih rogista, a već 24 godine Hrvatski lovački savez organizira smotre lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova.

Rog se koristi na mjestu okupljanja lovaca, prije početka lova rogom se daje znak za okupljanje a kad se svi okupe u vrstu svira se "Pozdrav svima". Početak lova ili prigona u skupnom lovu označava se rogom s tri duga zvuka, a završetak lova jednim dugim zvukom roga. Koristi se na brojnim svečanostima i prilikom posmrtnog ispraćaja lovca.

Na promociji lovačkih rogova u izvedbi mag. mus. Kristine Banovac, profesorice i učenica čuli smo jednu skladbu za rog, a profesorica je istakla da na rogu nema tipkala, nego sve ovisi o umješnosti glazbenika. Glazbena škola u svom programu ima i rog kao instrument, a kako kaže ravnatelj sada će uveličati i neke prigodne svečanosti i sa kvartetom rogista.

Donator Goran Šutalo istakao je da je bila teška realizacija ove zamisli, dugo je to trajalo, nove rogove su uspjeli naći u Austriji gdje su i proizvedeni, te konačno došli u Glazbenu školu i na njima se sada svira.

Na donaciji i konačnom rješenju ove ideje zahvalio se predsjednik ŽLS Brano Bertelović koji se nada da će sada sve njihove velike manifestacije, a posebno Državna i Regionalna natjecanja lovaca u lovnom streljaštvu uveličati naša grupa rogista, do sada su uvijek dolazili gostujući rogisti.