Petak, 19 Svibanj 2023 08:41

Najavljene trodnevne manifestacije "Čuvajmo običaje zavičaja" i 12. Najduži stol u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

VELIKA - Tradicionalna manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ po 31. puta održati će se od petka 26. do nedjelje 28. svibnja u Velikoj. To su na tiskovnoj konferenciji najavili i detaljno predstavili program su predstavili Kristina Rupert zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk, Tomislav Galić direktor TZ Zlatni Papuk, Bernard Grujić, predsjednik veličkog KUD-a Ivan Goran Kovačić i Robert Hofman i načelnik Općine Velika.

Direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić je istakao: - Već tradicionalno zadnji vikend u svibnju rezerviran za našu manifestaciju i smotru folklora, trodnevna manifestacija koja započinje u petak 28. svibnja. Sve se održava na školskom igralištu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, a u petak imamo za početak od 21 sat pod velikim šatorom imamo koncert Ivane Kovač koju prati Nevera band, koji su naši domaći dečki. Ivana je hrvatska pjevačica koju smo uzeli jer smo vidjeli na nekim njenim nastupima da je odlična zabavljačica. U subotu imamo 12. Najduži stol sa puno izlagača i očekujemo tradicionalno veliki broj posjetitelja. Početak je od 19 sati, a početak će označiti pucanj iz topa članova povijesne postrojbe iz Požege. Nakon toga svi posjetitelji mogu kušati sve proizvode i hranu koju će ove godine popuniti preko 500 metara dužine stola, na kojemu imamo oko 150 izlagača iz Požeško-slavonske županije, cijele Slavonije, ali i iz Dalmacije, Istre, Zagreba, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Očekujemo jedno bogatstvo okusa na Najdužem stolu u subotu. Osim toga, Općina Velika će u sklopu manifestacije sponzorirati pečenje jednog vola na ražnju koji će moći degustirati svi posjetitelji koji kupe ulaznicu po cijeni od 5 eura. Uz ulaznicu će dobiti narukvicu, pribor i posudice za jelo. Nakon Najdužeg stola pripremili smo još jedan koncert pošto smo prošlogodišnjim koncertom jako zadovoljni. Odlučili smo se ugostiti "A stranu" ekipu mladih pjevača iz HRT-ove emisije, predvođene našom Brunom Oberan i gitaristom Antom Gelo. Oni odlično rade koncerte i odlučili smo se za njih, a nakon njihovog nastupa u nastavku biti će DJ koji će puštati strane i domaće hitove do dugo u noć.

Program 31. Smotre folklora najavio je Bernard Grujić, predsjednik KUD-a: Ove godine će nastupiti ukupno 11 folklornih i pjevačkih društava, a sve počinje velikim mimohodom 17,30 sati, od ove godine imamo i novinu, uveli smo da će zbog našeg predivnog Trga Hrvatskih branitelja koji imamo na ulazu u Veliku, sama povorka kretati s Trga Hrvatskih branitelja. Na smotri sudjeluju KUD Šijaci Biškupci, HKUD Dubrave Aladinići iz Bosne i Hercegovine, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše, HKUD Matija Gubec Tavankut iz Srbije, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, po prvi puta nastupit će KUD Sveta Kata Zemunik, KUD Trenk Nova Gradiška, KUD Ivan Kapistran Adamović Čepin, KUD Zrinski Brodski Stupnik, KUD Smilje Slavonski Brod i kao domaćin KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike. Također, pokazalo se dobro da s veseljem nastupaju naša djeca iz Dječjeg vrtića Velika, tako da će i oni biti na smotri ove godine uz naravno Veličke mažoretkinje.

Na kraju je načelnik Općine Velika Robert Hofman pozvao je sve žitelje Požeško-slavonske županije i brojne posjetitelje da dođu i uživaju u trodnevnoj manifestaciji „Čuvajmo običaje zavičaja“.

                                                                                            -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -

Sudjelovanje u Najdužem stolu moguće je ispunjavanjem Prijavnice u prilogu koju do ponedjeljka 22. svibnja možete dostaviti Turističkoj zajednici Zlatni Papuk na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., odnosno osobno ili poštom na adresu Trg sv. Augustina 3, 34330 Velika.

PRIJAVNICA

Za sudjelovanje u Najdužem stolu u Velikoj u subotu 27. svibnja 2023.

Ime i prezime podnositelja prijave

Ime tvrtke,obrta, udruge, OPG-a, obitelji ili slično

Kontakt:

(polja označena zvijezdicom * obavezno popuniti)

Ime i Prezime:*________________________________________

Telefon ili mobitel:*____________________________________

e-mail:_______________________________________________

Dužina stola (minimalno 2 metra)

Jela koje će se pripremati:

Eventualne napomene:

Ime i prezime: ___________________________     Potpis:___________________________________

 

Prijavu dostaviti doponedjeljka 22. svibnja Turističkoj zajednici Zlatni Papuk na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., odnosno osobno ili poštom na Trg sv. Augustina 3, 34330 Velika

Izlagači su dužni osigurati hranu i piće za 8 ljudi na 2m stola kao i posuđe – preporuka je koristitiodrživu ambalažu od kartona, papira, stakla, drva i sličnih materijala te izbjegavanje plastike. Izlagači uređuju svoje stolove s obzirom na temu manifestacije – priroda i autohtoni proizvodi kao inspiracija u gastronomiji. Budući da se naša destinacija nalazi okružena prirodom, složit ćete se da je promoviranje našeg kraja na ekološki prihvatljiv način važan za predstavljanje našeg kraja.

Organizator se obvezuje osigurati stolove te ih numerirati s oznakom Najduži stol i imenom izlagača, te svakom posjetitelju manifestacije osigurati set ekološkog pribora za kušanje hrane i pića (tanjur, žlica, vilica, nož, čaša koji se nakon upotrebe bacaju).

Prijaviti se mogu fizičke i pravne osobe, skupine ljudi, lokalne zajednice, udruge i sva ostala zainteresirana udruženja. Svaki izlagač će na 2m stola dobiti dvije akreditacije s kojima će se moći kušati na svim ostalim stolovima. Izlagači imaju pravo izlagati na neograničenom broju stolova.

plakat Smotra 2023