Petak, 19 Svibanj 2023 14:20

Početna konferencija projekta "Zaželi - Možemo Sve" Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - U konferencijskoj dvorani Lokalne razvojne agencije LO - RA Požega Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije održana je Početna konferencija projekta "Zaželi - Možemo Sve". Projekt „Zaželi - Možemo Sve“, kodnog broja UP.02.1.1.16.0281., financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda -Operativni učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu Poziva „Zaželi-program zapošljavanja žena-faza III“. Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije, kao Korisnik bespovratne potpore, realizirane  u ožujku 2023. godine te ugovorene od 15. ožujka 2023. do 15. studenog 2023. Vrijednost ugovora iznosi 128.364,19 eura u cijelosti bespovratna potpora. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje podružnica Požega, Hrvatski zavod za socijalni rad podružnica Požega i Grad Požega.

Cilj projekta je omogućiti zapošljavanje i pristup tržištu rada teže zapošljivim ženama s nižom i srednjom razinom obrazovanja (pripadnicama ranjivih skupina koje su ciljana skupina projekta), osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, s ciljem ublažavanja posljediva njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknutiu socijalnu uključenost i povećanje kvalitete života krajnjih korisnika - osoba starije životne dobe i nemoćnih osoba.

Projekt i aktivnosti koje su provedene predstavile su predsjednica Društva Vesna Štefanek i voditeljica projekta Nataša Mandić: - Kroz projektne aktivnosti zaposlilo se 20 žena, koje su ciljana skupina projekta, s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici ( žene od 50 godina naviše, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domovi za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl. , liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, koje pružaju uslugu pomoći u kući za 140 krajnjih korisnika., starijih osoba i /ili osoba u nepovoljnom položaju.

Pomoć u kući obuhvaća slijedeće  poslove: dostava namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, održavanje čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć u socijalnoj integraciji krajnjih korisnika, pomoć u posredovanju ostvarivanja raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovor i druženje te uključivanje u društvo i društvene sadržaje, pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i drugi poslovi vezani uz skrb starijih osoba.

Navedene aktivnosti pomoći u kući provodit će se u 6-to mjesečnom razdoblju, do 31. listopada 2023. godine te će se u sklopu provedbe projektnih aktivnosti krajnjim korisnicima potpora osiguravati i kroz pakete osnovnih potrepština za održavanje čistoće stambenog prostora i sredstvima za osobnu higijenu.

Projekt su pozdravili i pohvalili napore Društva predstavnici partnera, Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Zavoda za socijalnu skrb iz Požege, Martina Keler iz Zavoda za zapošljavanje Požega i Andreja Menđel, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege. Istakli su da će se do kraja ove godine krenuti sa trogodišnjim projektima iz programa "Zaželi" što će svima olakšati posao i dati dodatnu sigurnost i zaposlenicama i korisnicima usluga.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije

Lenta esf