Utorak, 16 Svibanj 2023 08:32

Ekonomska škola na EU Reporters – mobilnost Erasmus+ projekta u Španjolskoj

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Pet učenica Ekonomske škole Požega, Lucija Herceg, Nika Nikolić, Matea Mital, Nika Galić i Klara Jurić Šolto, sudjelovale su na mobilnosti u Španjolskoj u okviru Erasmus+ projekta EU Reporters u pratnji profesorica Katarine Bušić i Magdalene Vojak.

Mobilnost se održala u malenom španjolskom mjestu Montehermoso u pokrajini Extremadura, od 7. do 13. svibnja, a škola domaćin I.E.S. Gabriel y Galán Montehermoso osim hrvatskog tima ugostila je učenike i profesore iz Rumunjske i Grčke.

Prva tri dana mobilnosti sudionici su imali priliku upoznati prirodnu i kulturnu baštinu tog kraja kroz obilaske i različite radionice. Tako su naučili plesati španjolsku sevillanu, skuhati poznati španjolski omlet, aranžirati vertikalne vrtove i izraditi tradicionalni šešir La Gorra – sastavni dio ženske narodne nošnje. Na planinarskoj ruti kroz prirodni rezervat Garganta de los Infiernos otkrili su mnoštvo prirodnih bazena, a onda se okušali u kajaku na rijeci Jerte. Istražili su grad Plasenciu s njenim gotovo 2,5 kilometra dugim gradskim zidinama iz 12. stoljeća, kao i livade u okolici Montehermosa s dolmenima, hrastom crnikom i ljekovitim izvorima. Na eko farmi Les Confites obišli su nasade grožđa, jabuka, rajčice, paprike, začinskog bilja; naučili puno o ekološkom uzgoju voća i povrća i imali priliku kušati poznatu hladnu juhu od rajčice gazpacho.

Zadnja dva dana mobilnosti učenici su u međunarodnim timovima izrađivali turistički video kojim su promovirali gastronomiju, tradiciju, prirodnu i kulturnu baštinu kraja koji su imali priliku upoznati. Mobilnost je kao i uvijek završila veselom i emotivnom završnom večerom, a idući sastanak zakazan je za rujan kada će učenici imati priliku istražiti grčki otok Symi.