Ponedjeljak, 15 Svibanj 2023 09:14

Proteklog vikenda stotine intervencija vatrogasaca zbog poplavljenih objekata u više županija

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Velika količina padalina prouzrokovala je na području više županija i stotine intervencija vatrogasnih postrojbi o čemu izvještava Hrvatska vatrogasna zajednica.

Zadarska županija: izlijevanje rijeke Zrmanje u Obrovcu te rijeke Otuče u Gračacu a zabilježeno je 30 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta. U promatranom razdoblju na intervencijama je sudjelovalo ili i dalje sudjeluju  JVP Zadarske županije, lokalni DVD-ovi te je na područje Gračaca upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar, a ukupno je angažirano 66 vatrogasca s 35 vatrogasnih vozila.

Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo 7 timova za ispumpavanja odnosno 18 vatrogasaca iz JVP Gračac, DVD Gračac i IVP Zadar s pumpama. Samo do večeri  je izvršeno 30 ispumpavanja, a kod mnogih objekata trenutno nije bilo moguće izvršiti ispumpavanja jer su cijele ulice pod vodom te se čeka njeno povlačenje. Ispumpavanja i saniranja posljedica poplava su u tijeku.

Prema izjavi Mateja Rudića, zapovjednika Vatrogasne zajednica Zadarske županije, u Gračacu je situacija trenutno bolja jer se voda povukla iz objekata, a još je nekoliko objekata poplavljeno. „Vatrogasci u Gračacu rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana. U Obrovcu se još izlijeva Zrmanja i čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu. U Gračacu je angažirano 30 vatrogasaca sa 13 vozila iz Vatrogasne zajednice Zadarske županije, JVP-ova Gračac, Zadar i Pag te DVD-ova Gračac, sveti Filip Jakov, Pakoštane-Vrgada-Vrana i Pag – Gračac“. Dodao je i kako su u  Obrovcu angažirani DVD-ovi Žegari i Obrovac te će se tu pojačati vatrogasne snage kada se voda povuče.

Šibensko-kninska županija: bilježi 13 tehničkih intervencija: ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, sanacija šahtova na području Knina, Đevrska, Uzdolja, Piramatovaca, Tribunja i Srime na kojima je ukupno sudjelovalo 31 vatrogasac s ukupno 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Knin i Vodice te DVD-a Skradin, Sveti Juraj Kistanje i Biskupija.

Požeško-slavonska županija: zabilježeno je 6 vatrogasnih intervencija na području Oljasi, Radovanci, Prekopakra, Pakrac i Dervišaga, a radilo se o tehničkim intervencijama ispumpavanja vode iz kuća, bunara, dvorišta te pregled šahta gdje je izlazila voda. Na  tim intervencijama ukupno je sudjelovalo 35 vatrogasaca s 6 vozila iz JVP Požeško-Slavonske županije, JVP Požege te DVD-a Toranj, Velika, Prekopakra, Badljevina i Pakrac.

Sisačko-moslavačka županija: zabilježeno je 6 tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz kuća, podruma, dvorišta te uklanjanja granja s prometnica. Objekti su se branili izgradnjom zečjih nasipa na kojima je sudjelovalo ukupno 28 vatrogasaca s ukupno 8 vatrogasnih vozila iz JVP Novska, Kutina te DVD-a Hrvatska Dubica, Letovanić, Rujevac, Dvor i Divuša.