Srijeda, 03 Svibanj 2023 14:11

Obrtnička škola Požega dobila nove ugostiteljske i kuharske praktikume iz projekta

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Obrtnička škola Požega kao partner sudjeluje sa Regionalnim centrom kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo (RCK) sa nositeljem projekta Ugostiteljsko - turističkom školom iz Osijeka. Kroz projekt su u Obrtničkoj školi Požega izvedeni radovi adaptacije i rekonstrukcije praktikuma kuharstva i ugostiteljskog posluživanja a opremljeni su visokokvalitetnom ugostiteljskom opremom.

RCK VirtuOs financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a ima za cilj uspostavu regionalnog centra kompetentnosti, unapređenja kvalitete obrazovanja radnika i mentora kod poslodavca, provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa za različite kategorije korisnika čime se  doprinosi usklađivanje s potrebama tržišta rada, unapređuju praktična znanja i vještina i omogućava veća zapošljivost u sektoru.

U okviru ovog projekta Obrtničkoj školi je odobren alokativni iznos kojim su izveli radove adaptacije u školskim praktikumima i opremili ih potrebnom opremom koja se u okviru svečanosti otvaranja mogla pogledati, vidjeti kako učenici praktično odrađuju sve u kuhinji i u restoranu na posluživanju hrane i raznih toplih i hladnih napitaka, koktela i pića.

Na svečanosti otvaranja zamjenik ravnateljice Obrtničke škole Požega Hrvoje Krip je rekao: - Ugostiteljstva i turizma nema bez kvalitetnih radnika ugostiteljske struke, a kvalitetnih radnika nema bez učionica i praktikuma opremljenih na najsuvremeniji način. Naši nastavnici su kroz projekte mobilnosti, a naročito kroz partnerstvo na RCK VirutOc, imali priliku vidjeti kako se hrana priprema i poslužuje u najrazvijenijim članicama Europske unije. Prošli su razne edukacije iz turizma i ugostiteljstva, a ovi prostori nam daju mogućnosti da ta znanja prenosimo našim učenicima, ne samo ovim sadašnjim, nego i onima koji su već otišli u svijet rada. Zahvaljujemo se našem osnivaču Požeško-slavonskoj županiji na podršci u realizaciji ovih praktikuma.

Osnivač Obrtničke škole je Požeško-slavonska županija a okupljenim učenicima, profesorima i mentorima obratio se i zamjenik županice Ferdinand Troha: - Vjerujem da će ovi praktikumi biti, ne samo u funkciji kako bi učenici naučili više, već i na ponos svima vama, cijeloj Obrtničkoj školi, ali i puno šire. Znati će se da iz naše Obrtničke škole dolaze vrhunski kuhari, vrhunski konobari i vjerujem da će oni nastaviti razvijati svoja znanja na našem Fakultetu u Požegi. Lijepo je danas biti ovdje i čestitati vam na vašem razvoju, a još je ljepše vidjeti ovu djecu koja stječu znanje..

Na svečanosti je bio i prodekan novog Fakulteta za turizam i ruralni razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić koji se obratio okupljenima: - Zadovoljstvo mi je da je tema enologije i gastronomije zaživjela na ovoj razini, kako bi učenici imali mogućnost nastavka školovanja na fakultetu. Na taj način će se povećati prednost našeg kraja kao turističke destinacije, čime težimo, da stvaramo kvalitetnu radnu snagu i vrijedne ljude. Vjerujem da će i studenti posjetiti ovaj praktikum te da ćemo na taj način nastaviti našu suradnju.

Nakon obilaska i svečanosti otvaranja učenici su uz pomoć mentorica pripremili zakusku i osvježavajuća pića koje su poslužili po pravilima struke, kao pravi kuhari i konobari.