Četvrtak, 06 Travanj 2023 11:25

Javno zdravstvena akcija u pješačkoj zoni Požege uz Svjetski dan zdravlja - "Zdravlje za sve"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Ovogodišnji Svjetski Dan zdravlja obilježava se na 75. godišnjicu osnutka Svjetske zdravstvene organizacije pod krilaticom „Zdravlje za sve“ uz viziju da svi ljudi žive ispunjen život u dobrom zdravlju, mirnom, prosperitetnom i održivom svijetu. Zavod za Javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Domom zdravlja PSŽ, Medicinskim fakultetom u Zagrebu organizirao je javno zdravstvenu akciju kontrole raznih rizičnih faktora za građane u središtu Požege.

 - Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo, a trećina svjetske populacije nema odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti. U Republici Hrvatskoj svi građani imaju pravo na zdravstveno zaštitu, no ona ipak nije svima dostupna pod jednakim uvjetima. Svatko mora imati pristup zdravstvenim uslugama koje treba kada i gdje ih treba. Kako bi „Zdravlje za sve“ postalo stvarnosti kako bi se mogli brinuti za vlastito zdravlje i zdravlje svojih obiteljitrebamo pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama,zdravstvene radnike koji pružaju kvalitetnu skrb i političare koji se obvezuju ulagati u zdravlje nacije - istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević dr. med. spec. javnog zdravstva.

Svjetski dan zdravlja u pješačkoj zoni grada Požege, kao i u sjedištima općina i gradova Požeško-slavonske županije obilježen je i kroz javno zdravstvenu akciju u kojoj su studenti 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, već gotovo budući liječnici, građanima omogućili provjeru različitih rizičnih faktora: mjerili su kilograme i visinu, krvni tlak, vrijednosti šećera u krvi, popunjavali anketni listić o zdravlju i na kraju savjetovali o zdravom životnom stilu, te davali preporuke ako je utvrđen neki od znakova za potrebno javljanje kod svog liječnika..