Četvrtak, 06 Travanj 2023 09:37

Međunarodna suradnja s profesorima iz Luksemburga i profesoricom iz SAD-a u RCK Panonika, Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Učenice i učenici trećih razreda zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije i agroturistički tehničar sudjelovali su jučer na višesatnoj radionici koju su održali prrofesori iz dalekoga grada Ettelbrucka u Luksemburgu, inženjeri Paul Schmit i Gary Schoos u suradnji s američkom znanstvenicom i ekologinjom Katherine Denune iz Ohioa te dr. sc. Rankom Gantnerom s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Tema radionice je bila Reinovacija - put u budućnost s manjom emisijom CO2, a održana je na engleskom jeziku uz simultano prevođenje profesorice Jasna Kobeščak.

 

Drugi je ovo posjet profesora iz Luksemburga Regionalnom centru kompetentnosti Panonika, a ovoga puta posjet je organizirala profesorica Aida Del Vechio u sklopu Erasmus projekta čiji je nositelj njihova srednja škola "Lycèe Technique d'Ettelbruck".
Profesori iz Luksemburga kažu kako su sretni i oduševljeni jer su dobili priliku ponovno posjetiti Poljoprivredno-prehrambenu školu s čijim ih je radom prošle godine upoznala ravnateljica Marija Mršo Rajić. Otkrivaju kako Škola iz koje dolaze ima 1600 učenika i 220 profesora te da nastavu održavaju u trima zgradama te da se bavi s nekoliko znanstvenih područja: društvenim, tehnološkim, ekološkim te inženjerstvom.
Profesorica Aida Del Vechio nam je rekla da je ovu radionicu organizirala kako bi učenice i učenike upoznala s Europskim zelenim planom koji sadržava okvirni plan s mjerama za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Dodaje kako RCK Panonika prepoznaje važnost podučavanja o ekološkim problemima, osobito u sredini u kojoj živimo te da je ova tema bila više nego dobrodošla. Od učenika i učenica doznajemo da su teme o kojima su predavači govorili bile zanimljiva i poticajna za nova razmišljanja o brizi za okoliš te općenitu budućnost svijeta. 
Iz RCK Panonika poručuju kako su s radošću prihvatili ponovni dolazak profesora Paula Schmita i Garyja Schoosa te da su im pripremili pravi slavonski doček prilagođen suvremenim i ekološkim idejama uz specijalitete nastavnika kuharstva na ovoj Školi Anđelka Ledića koji je kreirao nekoliko zanimljivih jela, među kojima i vegetarijansku sarmu.
Profesorica Aida Del Vechio dodaje kako se u Školi vesele svim budućim aktivnostima koji će doprinijeti razvoju i boljoj budućnosti RCK Panonika, Poljoprivredno-prehrambene škole, a osobito u razmjeni znanja i međunarodnoj suradnji.
Tekst: Anita Bubak, prof.
Foto: Aida Del Vechio, prof.