Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Subota, 08 Travanj 2023 09:12

U Požegi i Slav. Brodu kreću Info točke za pružanje pravne i psihosocijalne podrške za LGBT osobe i njihove obitelji

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

U sklopu ACF projekta "UZ DUGINE BOJE DO MENTALNOG ZDRAVLJA" sa 01.04.2023. godine sa radom kreću info točke za pripadnike LGBT populacije i to u Slavonskom Brodu u Udruzi za unapređenje mentalnog zdravlja Vrapčići i u Požegi u Udruzi Fortes - Centar za demokratski razvoj i inkluziju. Ukoliko se želite informirati o projektu i aktivnostima, ukoliko želiš naučiti više o tome što je to LGBTIQ+ , želite potražiti psihološku ili pravnu pomoć za sebe ili nekoga od svojih poznanika obratite nam se s povjerenjem na naše e-mail adrese ili osobnim dolaskom u urede koji se nalaze na 2 lokacije.Ukoliko se želiš javiti mailom možeš to učiniti putem sljedećih adresa:

Info točke osnovane su s ciljem pružanja pravne i psihosocijalne podrške LGBT osobama i članovima njihovih obitelji. Info točke pružati će usluge besplatne pravne i psihosocijalne podrške u suradnji sa stručnim multidisciplinarnim timom na razini 2 županije.

U sklopu ACF projekta „Uz dugine boje do mentalnog zdravlja“ kojeg je nositelj Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda, a koji se provodi od 1.10.2023. godine do 31.12.2023. godine projektni konzorcij kojeg čine: Udruga Vrapčići iz Slavonskog Broda, Fortes – Centar za demokratski razvoj i inkluziju, Informativno-pravni centar Slavonski Brod, kolekTIRV iz Zagreba te FRI organizacija iz Norveške do sada su proveli niz aktivnosti koje za cilj imaju jačanje organizacijskih kapaciteta za rad sa LGBT populacijom na području slavonije.

Ovim projektnim prijedlogom želimo osnažiti pružatelje psihosocijalnih usluga i savjetovanja za rad sa LGBT populacijom, a kroz osnivanje platforme za pružanje podrške LGBITQ osobama postaviti temelje za razvoj sadržaja i usluga za ovu ugroženu, nevidljivu i diskriminiranu skupinu u našem društvu. Prema podacima Europske agencije za ljudska prava, 60% LGBTIQ osoba u Hrvatskoj se osjetilo diskriminirano ili stigmatizirano zbog svoje seksualne orijentacije. U pitanju je skupina koja u društvu uživa lošiji status te ne posjeduje puno moći. Veliki je postotak javnosti koji je spreman diskriminirati druge na temelje njihove seksualne orijentacije. Očekivano je da će LGBTIQ osobe u našem društvu biti izložene situacijama nasilja i diskriminacije, odnosno velikom riziku od manjinskog stresa što će se loše odraziti na kvalitetu njihovog života i razvijanju trajnih psihosocijalnih poteškoća. Iako u RH postoje brojne udruge i LGBT pokret je relativno razgranat, na području istočne Hrvatske (Slavonija) ne postoji niti jedna udruga, pokret ili pak usluga koja se bavi zaštitom LGBT osoba koje su ovom dijelu Hrvatske izložene nasilju i diskriminaciji. LGBT osobe su nevidljive u društvu, skrivaju svoje identitete, a uz izraženo nasilje i diskriminaciju, gube samopoštovanje što dovodi do razvoja psihosocijalnih poteškoća.

CILJEVI:

  1. Osnažiti pružatelje usluga psihosocijalne podrške i savjetovanja za rad s LGBT osobama
  2. Izraditi protokol za postupanje sa LGBTosobama koji će imati multiplicirajući učinak na sve druge institucije koje se bave pružanjem psihosocijalne podrške
  3. Senzibilizirati širu javnost o problemima LGBT osoba i o njihovim pravima
  4. Pružanje psihosocijalne i pravne podrške LGBT osobama

U sklopu projekta očekuje nas i izrada prve online platforme na području Slavonije za LGBT osobe, izrada protokola za rad sa LGBT osobama te aktivnosti vidljivosti.