Ponedjeljak, 03 Travanj 2023 08:04

Učenici OŠ „Dobriša Cesarić“ u posjetu Domu za starije i nemoćne osobe u Požegi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U današnjem brzom tempu života i u kojima se niz obaveza pretoči u iščekivanje vikenda, osobito osoba u radnom odnosu – često u utrkama za ispunjavanjem ambicija zaboravimo da utrka nekad dođe kraju, možda i malo prebrzo. A tada je pogled kroz prozor u iščekivanju namjernika i promatranje hoće li nakon opalog lišća svanuti još jedno proljeće ono za što se itekako nađe vremena.

20230331 105122Dane reminiscencije na djetinjstvo kakvim su nekada živjeli i u vrijeme u kojem su umjerenije odrastali korisnicima požeškog Doma za starije i nemoćne osobe uljepšali su učenici OŠ „Dobriša Cesarić“ Požega, razred 6. c. Učiteljica Sandra Halt-Ćuže u sklopu provedbe sati građanskog odgoja za društvo tolerancije prema svima, s osobitim naglaskom na uvažavanje starijih osoba.

Cilj posjeta je bio, osim uveseliti dane korisnika Doma od njih ponešto i naučiti. Tako su učenici sjeli mješovito za stolove sa starijim građanima te podijelili njihove uspomene ali i pokoji savjet za život, u dobrom raspoloženju, pjesmi, dosjetkama i ugodnom čavrljanju. Poneki su po prvi puta naučili kartati „sedmice“ a neki su prvi puta naučili igrati „Domino“.

Naši stariji građani sudjelovali su u programu i pjesmom, koju su na satima glazbene kulture pripremili učenici. U čast velikanu i legendi hrvatske zabavne glazbe iz punog su glasa zapjevali Cesaricu.20230331 105011

Učenici: Iva Marjanović, Dominik Čokrlić i Maja Lučan Izrecitirali su pjesmu s Dječjeg tjedna „Što može dijete“ (autorice S. Halt-Ćuže), zatim je monolog kojim je nastupila na županijskom Lidranu pod mentorstvom učiteljice Vesne Leopoldović izvela Iva Marjanović („Martinine laži i izmišljotine“, autorice Marije Flego).

Plesnu točku s majoret štapovima izveo je Dominik Čokrlić koji se samostalno za nju pripremio. Skladbu na gitari odsvirala je učenica Eva Krizmanić – polaznica glazbene radionice „Nota“.20230331 105131

Djelatnici Doma baš kao i korisnici oduševljeno su pljeskali i spremno prihvatili druženje. Ravnateljica Doma, Ružica Alaber, pozvala ih je da ponovno posjete Dom. Zahvalni na gostoprimstvu, učenici i učiteljica prihvatili su poziv. Razrednica 6. c poklonila  je u ime škole nedavno objavljenu zbirku radova kako učenika Škole tako i radove članova Udruge „Matko Peić“.

Pred nama je proljeće. Neki novi listići izbijaju na vrhovima grana. Ali ne zaboravimo da oni postoje samo zato jer imaju korijen, podlogu iz koje crpe snagu za život. Ovaj je susret bio sjajna prilika osvijestiti sve upravo taj podsjetnik kao i činjenicu da jedino povezano društvo usmjereno jedni na druge je zdravo društvo koje obećava.

Piše: Sandra Halt-Ćuže20230331 105104