Nedjelja, 02 Travanj 2023 07:57

U OŠ Julija Kempfa pustili plave balone u zrak kao simbol svjesnosti o autizmu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Ususret Danu svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, Udruga Mali princ provela je nekoliko aktivnosti kako bi povećali svjesnost kod građana. Tako su uz učenike Osnovne škole Julija Kempfa Požega u zrak pustili plave balone kao simbol svjesnosti o autizmu. U poslijepodnevnim satima su učenici posebnih odjeljenja Osnovne škole Julije Kempfa posjetili Udrugu gdje je stručna suradnica fizioterapeutkinja Matea Pavić održati radionicu u senzornoj sobi.

U puštanju balona sudjelovala je i ravnateljica Osnovne škole Julija Kempfa Kornelija Sabljak.

„Osnovnu školu Julija Kempfa pohađa 24 učenika s poremećajem iz spektra autizma iz cijele Požeško-slavonske županije. Neki učenici su integrirani u redovne razredne odjele, a većina učenika pohađa posebne razredne odjele i odgojno-obrazovne skupine. S učenicima rade edukacijski rehabilitatori, učitelji razredne nastave, a veliku podršku u socijalizaciji i integraciji daju pomoćnici u nastavi te naravno roditelji. Danas smo s obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu započeli radionicama koje je naša školska psihologinja Silvija Crnković održala s učenicima prvih razreda pod nazivom „Bogatstvo odrastanja prijatelja koji ima autizam“. Aktivnosti se nastavljaju današnjim poslijepodnevnim posjetom u prostore Udruge Mali princ.“ – rekla je ravnateljica Kornelija Sabljak.

A što mi kao društvo možemo učiniti kako bi se poboljšao položaj djece s poremećajem iz spektra autizma pojasnila je Danijela Franjetić Medilović, predsjednica Udruge Mali princ.

„Prvenstveno moramo promijeniti pogled na autističnu djecu i da im ne pružamo podršku samo 2. travnja, ta podrška treba biti konstantna i svakodnevna. Ne smijemo dozvoliti da se djecu s bilo kakvim teškoćama u razvoju zatvara u kuću, da ih se krije, a što je vrlo čest slučaj nažalost, te da se brigu prepušta samo njihovim roditeljima. Treba ih uključivati u sve društvene aktivnosti, omogućiti školovanje s punom podrškom, osigurati normalan život, a nakon završetka škole i uključivanje na tržište rada. Upoznajte prvo našu djecu, dajte im priliku, ne donosite odluke o nečijim životima na temelju predrasuda čim čujete riječ autizam.“ – rekla je Franjetić Medilović.

Aktivnost kojoj se iz Udruge Mali princ posebno vesele je svakako donatorska nogometna utakmica koja se održava 13. travnja u Kutjevu.

Humane hrvatske zvijezde kao što su Vlaović, Kranjčar, Olić, Bišćan, Dalić i mnogi drugi, zaigrat će utakmicu protiv prijatelja Udruge Mali princ. Kuponi za sudjelovanje na ovoj manifestaciji kojima pomažete radu Udruge, možete nabaviti u caffe barovima Boba, Sportivo i L’insolito u Požegi te caffe barovima Ceco i Mislav u Kutjevu.

“Ove godine želimo prenijeti poruku javnosti o potrebi prebacivanja fokusa sa svjesnosti na prihvaćanje autizma te promican je daljnjeg uključivanja u društvo. Pozivam sve da dođu u Kutjevo 13. travnja i pruže podršku našim najmlađim članovima Udruge, jer su oni to definitivno zaslužili.” – dodala je Franjetić Medilović.

Izvor: rva.hr