Ponedjeljak, 03 Travanj 2023 08:55

Ekonomska škola Požega ugostila je mobilnost EU Reporters projekta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

EU Reporters – promicanje dobrobiti i zdravlja  -

Ekonomskoj školi Požega odobren je novi projekt KA122 tipa koji će osposobiti nastavnike i učenike  metodama za poboljšanje motivacije i koncentracije, pobuditi interes za učenje u prirodi i podići svijest o vrijednostima regije i europske zajednice u kojoj živimo. Projektom se potiče socijalna uključenost te promiče socijalna pravda i zaštita. Uključeni učenici susrest će se s vršnjacima koji također žive na zemljopisnoj ili društvenoj periferiji Europske unije, ali u područjima koja, poput našeg, pružaju uvjete za zdrav i miran život, potičući ublažavanje psihičkih stanja uzrokovanih dugom i prisilnom izolacijom izazvanoj pandemijom koronavirusom. Trajat će od veljače do listopada 2023.

Projektom će se ostvariti dvije grupne mobilnosti učenika i jedna nastavnička aktivnost praćenja rada. Također će omogućiti odlaske na nastavničke tečajeve, s naglaskom na aktivnom europskom građanstvu, neformalnom poučavanju i tehnikama usredotočene svjesnosti koji će nastavu učiniti privlačnijom učenicima.

Tijekom učeničkih mobilnosti prikupljat će se informacije potrebne za stvaranje promidžbenih spotova za svako mjesto koje će učenici posjetiti, promičući zdravlje i održivi razvoj. Učenici će djelovati kao EU-izvjestitelji i vježbati svoje jezične vještine, vještine skupinskog rada i naučiti koristiti digitalne alate za kreiranje videa.

Jednu takvu mobilnost škola je ugostila proteklog tjedna, od 27. do 31. ožujka 2023., a stigli su gosti iz I.E.S. Gabriel Y Galan iz španjolskog Montehermosa, Panormitio srednje škole iz grčkog Symija i Colegiul National Vasile Alecsandri iz rumunjskog Iasija, njih ukupno 17 s 4 nastavnice i jednom ravnateljicom u pratnji. Iz Ekonomke škole Požega u mobilnosti je sudjelovalo 12 učenika te profesorice Lorena Đurčević, Katarina Bušić i Lidia Gerstman.

Sudionici mobilnosti posjetili su Požešku kuću, geološki spomenik prirode Rupnica, Geo info centar Voćin, Park prirode Jankovac, Hrvatski sabor i Kuću Europe u Zagrebu, gdje su prikupljali materijale za izradu promotivnog videa kraja koji su posjetili. Domaćini su pripremili prezentacije o našoj školi i zavičaju, u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega i Gradskim muzejom Požega, čiju su aplikaciju Blago Požege koristili za razgled gradske jezgre. Gimnazija Požega ugostila ih je na konferenciji Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih, na kojoj su učenici debatirali o dobrobiti i štetnosti suvremenih vidova komunikacije. Posljednja dva dana proveli su u školskim informatičkim kabinetima na IKT radionicama i dovršili svoj posao na izradi videa te uredili popratni tekst na svim jezicima uključenima u projekt. Nastavnicima je predstavljen primjer dobre prakse, nedavno dovršen projekt YES theEarth, s tematikom sličnom ovome projektu, a prezentaciju je pripremila profesorica savjetnica Jelena Kovačević.

Sljedeća je mobilnost projekta u Španjolskoj u svibnju ove godine, a putovat će 5 učenica i 2 profesorice s naše škole - rekla je Lidia Gerstman, projektna koordinatorica.