Subota, 07 Svibanj 2022 08:48

Dani tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik predstavili budućnost

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

LIPIK - Centar za umjetnu inteligenciju Lipik u suradnji s Microsoftom Hrvatska organizirao je „Dane tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“ u konferencijskoj dvorani Quella. Riječ je o prvoj manifestaciji ovakvog tipa, a događaju su nazočili brojni uvaženi gosti, uključujući Ferdinanda Trohu, zamjenika županice, Gordanu Horvat, izaslanicu gradonačelnika Grada Lipika te predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminku Antunović, ali i Tatjanu Skoko, direktoricu Microsofta za Hrvatsku, Ivana Šabića, pomoćnika ravnatelja CARNET-a, Maria Čelana, utemeljitelja gaming inkubatora PISMO Novska, Martinu Silov, predstavnicu CroAi – Hrvatske udruge za umjetne inteligencije, Dejana Iličića, privremenog ravnatelja Centra umjetne inteligencije Lipik. Bili su tu i predstavnici ustanova i tvrtki, polaznici prve i druge generacije šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije te tvrtke u poduzetničkom inkubatoru umjetne inteligencije.

1babebb6e3082b7c74215afaef8a900c 3 XL

Tijekom cijeloga tjedna na „Danima tehnologije u Lipiku“ polaznici šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije mogli su se educirati o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti te primijeniti nova znanja koristeći Azure alate prilikom osmišljavanja rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca. Svi polaznici osposobljavanja za programere umjetne inteligencije su predstavili projekte koje su radili u sklopu praktičnog rada zadnja dva mjeseca.

Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije uputio je zahvale Microsoftu Hrvatska te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. „Nadam se ćemo i današnjim danom vas polaznike 2. generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije motivirati da ostanete u Lipiku u sklopu startup inkubatora i akceleratora kojeg otvaramo za desetak dana, da upišete našu novu Startup akademiju.  U ovih 6 mjeseci uspjeli ste dosta toga naučiti, sad vas pozivam da se družimo i dalje i da probate uspjeti u svijetu poduzetnika.“, zaključio je Iličić.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, partnera na „Danima Tehnologije u Lipiku“ rekla je kako je ovo partnerstvo dokaz da se Hrvatska može pozicionirati kao zemlja koja će biti prepoznatljiva na digitalnoj svjetskoj mapi, kao jedna inovativna zemlja koja temelji svoj rast na umjetnoj inteligenciji.1babebb6e3082b7c74215afaef8a900c 2 XL

Gordana Horvat, izaslanica gradonačelnika Grada Lipika u svojem je obraćanju istaknula kako je Grad Lipik oduvijek bio grad turizma i lječilišne djelatnosti, stoga svojim aktivnostima u Lipiku nastoje to vratiti u punom obimu kako bi sačuvali i nastavili tradiciju.

 - Znanost je multidisciplinarna i vjerojatno je da će umjetna inteligencija olakšati i dati odgovore na brojna pitanja i zahtjeve s kojima se susrećemo u današnjem užurbanom suvremenom svijetu - kazao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Dani tehnologije“ bili su rezervirani i za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Prije samog proglašenja pobjednika voditelj ovog informatičkog natjecanja programera, Ivan Duspara kazao je kako su tema ovogodišnjeg Hackathona bili konji lipicanci.

Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je ekipa u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović, a nagrade su im uručili direktorica Microsofta Tatjana Skoko i Gordana Horvat, izaslanica lipičkog gradonačelnika.