Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021 23:09

Početna konferencija projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U prostorima Poljoprivredno-prehrambene škole, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana početna konferencija projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“. Konferenciji su prisustvovali Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Anton Devčić, Željko Bunjevac, stručni voditelj projekta, Marko Kovač voditelj projekta ispred Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Livio Bišćan ispred Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te ostali gosti i mediji.IMG 6605

Regionalni centar kompetentnosti Panonika prepoznat je u Hrvatskoj kao centar izvrsnosti u kojem korisnici stječu najsuvremenija znanja u području poljoprivrede, primjenjiva u praksi i utječu na tehničko-tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje, opću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, razvoj ekološke proizvodnje, kontinentalni agroturizam i ruralni razvoj. Teži doprinositi povećanju konkurentnosti poljoprivrede pružanjem znanja za poljoprivredu zasnovanu na suvremenim tehnologijama i suvremenim metodama uzgoja, obrade i plasmana proizvoda, povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te osiguranjem smještaja za korisnike.

Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola, a partneri projekta su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca, Prirodoslovna škola Karlovac,  Ekonomska škola Požega, Veleučilište u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova: Učenički dom Požega, Virovitica i Karlovac.

Ukupna vrijednost projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ je 49.345.376,16 milijuna kuna, sa stopostotnim sufinanciranjem iz Europskog socijalnog fonda

„Poljoprivredno-prehrambena škola, u četvrtak, 01. travnja, puni 136 godina svog postojanja. Uživala je veliki uspjeh u Požeštini i u RH kao priznato učilište i uzorno gospodarstvo koje se prostire na 120 hektara zemlje. Ovim projektom planira se realizirati modernizacija postojećih obrazovnih programa i stvaranje novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje Agro procesni tehničar. Ključne novine koje će centar uvesti u redovno strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uključujući obrazovanje odraslih sa invaliditetom i učenika s teškoćama je povećanje praktične nastave i učenja temeljenog na radu, povezanost s poduzetništvom i suradničkim učenjem. Kreiranje novih fakultativnih predmeta uz uvođenje inovativnih metoda poučavanja, novi strukovni kurikulumi usklađeni s HKOom, ispreplitanje poljoprivrede, prehrane, medicine i ugostiteljstva, izvrsnost u području agro turizma i ruralnog razvoja. Uspostavit će se program trening trenera i mentora za učenje temeljeno na radu, a naglasak je na poticanje izvrsnosti i inovacije kroz sajmove i natjecanja kojima će se podići poljoprivreda na viši nivo.“ – rekla je v.d. ravnateljica Marija Mršo Rajić, dipl. inž., te se zahvalila svima na suradnji i poticaju, uz posebno obraćanje županu Tomaševiću koji je imao viziju prije 8 godina te time angažirao i potaknuo djelatnike škole kako bi se ovaj projekt pripremio.IMG 6615

Pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije dr. sc. Anton Devčić rekao je „Ovo je jedan u nizu projekata gdje mi kao Regionalni koordinator razvoja PSŽ sudjelujemo kao tehnička pomoć, što znači da smo odradili izradu ovoga projekta zajedno s partnerima i nositeljem ovog projekta i to znači da ćemo sudjelovati u njegovoj provedbi do samoga kraja. Na neki način provedba samoga projekta je olakšana jer imamo snažnu potporu Požeško-slavonske županije kao našega osnivača. Želim se zahvaliti svima koji su do sada bili uključeni u pripremu projekta i koji će bit uključeni u provedbu do njegovog samog kraja. U projektu je zamišljeno puno stvari i aktivnosti te mislim da je on značajan iskorak za cijelu našu županiju i šire.“ – rekao je Devčić.

Župan Alojz Tomašević osvrnuo se na dosadašnji rad Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi koja je ostvarila naziv Centra kompetentnosti te na buduće planove koje županija ima u smislu poljoprivrednog obrazovanja.

„Prije 8 godina kada sam postao požeško-slavonski župan, jedna od stvari koju sam stalno konstatirao je poljoprivreda i njezina važnost, a s druge strane kako pomoći našim poljoprivrednicima. Upravo zato je važna poljoprivredna škola. Cilj ovoga projekta nisu profesori i imati školu, nego je cilj stvoriti, pripremiti, organizirati i naučiti mlade ljude koji će sutra biti dobri voditelji svojih gospodarstava, a dapače i nositelji OPG-a ili nekih drugih institucija. Ova škola ima pravo i treba naučiti učenike farmerstvu. Proizvodnja hrane je ključ i temelj razvoja gospodarske nacije. Želimo uspostaviti da poljoprivrednici imaju konstantu dolaska u poljoprivrednu školu kako bi dobili odgovore za prihvatljivu i bagatelnu nabavnu cijenu jer je ovo škola obiteljskih gospodarstava i poljoprivrede.“ – rekao je župan Tomašević te je spomenuo kako je na Poljoprivredno-prehrambenoj školi pripremljena hladnjača od 3000 tona s najmodernijim sustavima, da je sporazum potpisan s Vladom RH u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te da se realizacija očekuje.

IMG 6616

Cilj projekta je uspostava organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja Regionalnog centra kompetentnosti Panonika.

Projektom osnivanja Regionalnog centra kompetentnosti Panonika stvaraju se neophodni programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi. Programski uvjeti se stvaraju modernizacijom postojećih obrazovnih programa i stvaranjem novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje Agro procesni tehničar. Kadrovski uvjeti osiguravaju se organiziranjem specijaliziranih edukacija i studijskih putovanja namijenjenih nastavnom osoblju.

Rad Regionalnog centra kompetentnosti Panonika doprinosi povećanju konkurentnosti poljoprivrede pružanjem znanja iz sektora poljoprivrede koja su zasnovana na suvremenim tehnologijama i suvremenim metodama uzgoja, obrade i plasmana proizvoda, povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja. Regionalni centar kompetentnosti Panonika će postati mjesto poticanja inovacijskih aktivnosti i poticat će razmjenu znanja između gospodarskog i znanstvenog okruženja, podiže privlačnost poljoprivredne struke kroz poticanje i motiviranje mladih. U sklopu projekta nabavlja se suvremena oprema za unapređenje nastavno – obrazovnih programa u vrijednosti 17 milijuna kuna za praktikume kao što su Mikrobiološki laboratorij, Praktikum za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, Procesno tehnološki praktikum, Kuharski praktikum, Analitički laboratorij, Vinski praktikum, Oprema za hidroponski uzgoj i druga oprema.

 „U ovoj školi bila sam kada se dogovaralo na koji način će kretati partnerstvo i kako će ono ići. Svi vi koji ste ovdje itekako ste sa svojim znanjem te kroz složenosti aktivnosti kroz razvojne agencije, znanje koje vam je prof. Prskalo prenio na samome početku kada se kretalo s projektom, da ćete znati pretočiti te da ste sve stavili na papir te da će ono kroz tri godine provedbe postati održivo nakon pet godina.“ – rekla je ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac uz želje za uspješnim daljnjim nastavkom rada na projektu.