Utorak, 30 Ožujak 2021 08:35

128. Redovna i Izborna skupština DVD Kaptol izabrala novo vatrogasno rukovodstvo

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KAPTOL - Nažalost, sukladno vremenu u kojem živimo, i vatrogastvo je zadesila epidemija Covid 19 na način da smo djelovali u smanjenom ili minimalnom obliku. Sve naše aktivnosti svedene su na minimum, a radilo se ono nužno i neophodno za opstojnost društva i sigurnost građana.

Sreća u nesreći je da je tokom 2020. bilo vrlo malo intervencija a što je zasigurno rezultat propisanih mjera Nacionalnog stožera gdje se cjelokupnom pučanstvu smanjilo, odnosno ograničavalo kretanje.

DVD Kaptol Large

DVD Kaptol kao i sva društva s područja Općine aktivno se uključio u rad Civilne zaštite Općine Kaptol te je uvijek bio na raspolaganju kako načelniku tako i načelniku stožera civilne zaštite. Izdavanje propusnica, obilazak mjesta i kontrola provedbe naređenih mjera samo su neke od aktivnosti koje smo izvršavali čitavu 2020. godinu. Moramo spomenuti kako smo 2020. godine, sukladno epidemiološkim mjerama održali vatrogasnu Skupštinu, ali drugih javnih okupljanja, druženja i rada bilo je znatno manje, no to nas nije spriječilo da i dalje obavljamo sve svoje zadaće propisane Zakonom ali i dobrovoljne zadatke na prijedlog općinskog načelnika ili drugih nadležnih organa.

Sve svoje zakonom propisane obveze izvršavali smo u skladu s mogućnostima i u skladu s vremenom, odnosno situacijom u kojoj živimo.

Vatrogasne vježbe, natjecanja, druženja, manifestacije, proslave, izleti, obilježavanje svetkovina sve je to u 2020. izostalo tako da smo, možemo to tako reći održavali „hladni pogon“ te intervenirali prema potrebama i dojavama.

Nisu samo proslave i druženja izostali, izostale su obuke, školovanja, tečajevi i ostali oblici na kojima se vatrogasci osposobljavaju i usavršavaju.

Protekle godine održano je 6 sjednica od čega su 1 sjednice sveukupnog članstva, 4 sjednica Upravnog odbora i 1 sjednica Nadzornog odbora.

Naše društvo danas broji ukupno 362 članova. (38 operativna člana,  23 izvršna člana, 1 pričuvni. Podatke o broju djece i mladeži za ovu godinu nemamo jer se gotovo godinu i pol nije ništa radilo s djecom. Budući da je došlo do smjene generacija ovaj podatak za ovu godinu je nepoznat.  

Članova po zvanjima danas imamo: Jednog počasnog vatrogasnog časnika, pet vatrogasnih časnika 1. klase, tri vatrogasna  časnika, jednog vatrogasnog dočasnike 1. klase, dvanaest vatrogasnih dočasnika, šesnaest vatrogasaca 1. klase i 24 ispitanih vatrogasaca. Ukupno 62 operativca koji su uvijek spremni odazvati se na poziv sirene i na poziv našeg zapovjednika preko mobilne vatrogasne mreže.

DSC 8539 Large

Operativno djelovanje: Prošle godine, članovi DVD-a Kaptol na intervencije su izišli ukupno 24 puta. Požarnih intervencija bilo je 5,

Tehničkih intervencija je bilo 8,  Ostalih intervencija bilo je 11. Od ostalih aktivnosti možemo spomenuti da smo 14 puta vršili prijevoz vode, te dodatnih 7 usluga.

Aktivnosti za potrebe Civilne zaštite nismo evidentirali ali možemo reći da smo kontinuirano radili od travnja do lipnja 2020. gdje je svaki dan bilo angažirano minimalno dva vatrogasca za potrebe izdavanja propusnica kako i za  potrebe nadzora.

Sukladno epidemiološkim mjerama, članovi DVD Kaptol, pod vodstvom zapovjednika, u smanjenom intenzitetu su održavali praktičnu vježbu radi osvježavanja znanja i vještina operativnih članova. Vježbe su se većinom izvodile kako bi se usavršila uporaba novog tehničkog alata ali i osvježila znanja i organiziranost pri korištenju učestale vatrogasne opreme.

Prošle godine sahranili smo 13 naših sumještana.  

U razdoblju od 21. lipnja do 22. srpnja kada je vrijeme žetve i pojačana opasnost od požara, naših 40-ak vatrogasaca provodilo je dežurstva te su tada svakodnevno bila u pripravnosti dvojica vatrogasca i naš zapovjednik, zaposlenik JVP.

Opremljenost: Oko 25.000,00 kn uloženo je na održavanje opreme (popravci vozila) te oko 25.000,00 na nabavu zaštitne opreme (zaštitna odjela) što je gotovo 50% svih prihoda.

Manifestacije i humanitarni rad: Ono što krasi ovo društvo je svakako sudjelovanje u svim sferama života i rada naših sugrađana. Ukratko donosimo najvažnije aktivnosti izvan opsega našeg djelovanja: Aktiviranost i rad u sustavu Civilne zaštite, Pomoć čaglinskim vatrogascima u otklanjanju stabala i drugih predmeta  prilikom olujnog vjetra početkom kolovoza 2020. Prikupljanje humanitarne pomoći za Petrinju.          

Dodjela plakete i nagrade "Uzoran vatrogasac"

Mile Pavičić, općinski načelnik u svom kratkom obraćanju naglasio je kako Općina uvelike uvažava vatrogastvo te kako je ispoštovala sve svoje obveze vezano za financijska davanja. Zahvalio je bivšem vodstvu Društva na suradnji a novom vodstvu zaželio uspješan rad, te je potom uručio nagradu „Uzoran Vatrogasac“ Zdenku Pavloviću iz Podgorja (plaketa i novčana nagrada od 1.000,00 kn).  Potom je sada već bivši predsjednik, Tihomir Šmitpeter iznio nekoliko riječi na kraju svog mandata i zahvalio se svima na suradnji te naglasio da će i nadalje raditi kao član Upravnog odbora.

Budući da je ovo bila Izborna i izvještajan skupština, nova tijela društva su: Tomislav Golić - predsjednik, Zdravko Sadilek – zamjenik predsjednika, Josip Soudek – tajnik, Ladislav Sadilek - blagajnik, Josip Svoboda – zapovjednik, Željko Svoboda – zamjenik zapovjednika, Željko Guzanović - spremištar

Upravni odbor: Tomislav Golić, Zdravko Sadilek, Josip Soudek, Ladislav Sadilek, Josip Svoboda, Žejko Svoboda, Željko Guzanović, Tihomir Šmitpeter, Zvonko Jurić, Leopold Nemec, Dinko Kunkera, Damir Matešić, Marko Šnajder

Zapovjedništvo: Josip Svoboda, Željko Svoboda, Severin Mandić, Željko Guzanović, Željko Jurić, Marko Mijić, Vjekoslav Juranović

Nadzorni odbor: Zdravko Šmitpeter, Zdravko Peroutka,.Vlado Mautner