Nedjelja, 28 Ožujak 2021 17:23

Aktivna ekipa Udruge Vino-kap posjetila vinski podrum Dražena Čakalića u Češljakovcima

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

URUČILI MU ZAHVALNICU ZA POMOĆ U OCJENJIVANJU VINA I RADU UDRUGE  DUGI NIZ GODINA -

KAPTOL / ČEŠLJAKOVCI - Aktivna ekipa Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kao iz Kaptola, nastavila je obilazak vinskih podruma i uručenja Plaketa i Zahvalnica za prošlogodišnje 13. Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina. Kako nije bilo dozvoljeno veće okupljanje zbog epidemije korona krize, nije se mogla organizirati svečanost uručenja svih Plaketa, Šampionskih pehara, Zlatnih, srebrnih i brončanih medalja za kvalitetu i Zahvalnica za pomoć, morali su se organizirati i obići sve dobitnike u njihovim vinskim podrumima i obaviti uručivanja. Ovo su iskoristili i za bolje upoznavanje vinara koji dolaze na natjecanja, ali i edukativno za sve svoje članove koji su mogli vidjeti nove tehnologije, posebno u velikim podrumima i kod najuspješnijih naših vinara.

IMG 6558

Dražen Čakalić nije veliki vinar, dapače mali vinar s 2 hektara pretežno sorte Graševine i nešto Crnog Pinota. Iako ima uzoran vinski podrum s uglavnom inox bačvama, polako se priprema na širenje podruma i ubacivanje i hrastovih bačava za njegovanje crnih vina, te barique Graševine. - Moja priča kreće od 2006. godine kada smo se počeli ozbiljnije baviti vinogradarstvom. U početku smo grožđe prodavali a vino proizvodili samo za svoje potrebe. Sve više smo počeli sami prerađivati jer se prodaja grožđa nije isplatila, a upravo kroz aktivnost u Udruzi Vino-kap i susretima s ostalim vinogradarima i vinarima dobio sam nova saznanja i iskustva u vinskom poslu u podrumu. Posebno su me povukla i naša natjecanja u samoj udruzi koja organiziramo više puta godišnje, da napraviš i sam što bolje vino. Sve je to na mene djelovalo i educirao sam se stalno. Došla su i Županijska natjecanja nam kojima sam osvojio nekoliko srebrnih ali i zlatnih medalja, a u probnim degustacijama moji kolege vinari su mi rekli da moje Graševine imaju potencijala, ali ih treba još njegovati. Ja nemam puno sorti vina, ali sada već imam nekoliko godišta Graševine, te redovne ali i kasne berbe. Upravo ti pokušaji stvaranja nešto novog doveli su me do proizvodnje sve kvalitetnijih vina ali i sve više vrsta i godišta vina koja imam u ponudi. Pripremam i novu prepoznatljiviju vinsku etiketu u liniji vina pod nazivom "Čaki" - kaže Dražen Čakalić koji dodaje da se radom u vinogradu bavi cijela obitelj. Kako ima i svoj ugostiteljski objekt za sada nema problema u prodaji vina, no vrijeme je da se i traže dodatna tržišta koja on nađe i u svom osnovnom poslu, kamionskom prijevozu, jer se kreće po cijeloj Hrvatskoj i susjedstvu, pa se uvijek nađe i dodatnog tržišta.

IMG 6566

Dražen je ekipi Vino-kapa ponudio 6 vrsta graševine za koje je dobio dobre ocjene. Posebno je sve zaintrigirala jedna kasna berba Graševine s dobrim ostatkom šećera u vinu i specifičnim mirisom bora i čempresa. Ovakve kasne berbe i velike količine od 100 i više eksla šećera u bobicama daju uvijek zanimljiva vina koja dobivaju i nagrade, istakao je predsjednik ocjenjivačke komisije Josip Mesić, profesor na Veleučilištu u Požegi koji je dan prije obranio svoj doktorski rad, pa ćemo ga ubuduće potpisivati sa novom titulom. On je kao vinski stručnjak koji vodi i ispitivanja i istraživanja s vinom u veleučilišnom podrumu Čakaliću dao savjete kako svojim vinima poboljšati kvalitetu.

Predsjednik Udruge Vino-kap, Ferdinand Novak uručio je Čakaliću i posebnu Zahvalnicu za njegovu pomoć u organizaciji natjecanja i rada u udruzi. Uz degustaciju na meniju su bili domaći suhomesnati specijaliteti i odlične dvije vrste sira, a za druženje nakon degustacije obitelj Čakalić pripremila je odojka u krušnoj peći, kao poseban specijalitet. Krušnu peć osobno je uzidao sam Dražen, pokazujući da je zaista svestran i vrijedan, a dobar je i kuhar u kotliću jer je i na tim natjecanjima osvojio Zlatne medalje. Nekoliko vrsti kolača i kiflica pripremila je supruga Marijana. IMG 6588