Nedjelja, 28 Ožujak 2021 10:48

Ekonomska škola Požega u Erasmus+ projekt "My Culture – Your Culture – Our Culture"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

VIRTUALNA MOBILNOST U RUMUNJSKOJ OD 22. DO 26. OŽUJKA 2021. -

Prvi dan pete mobilnosti Erasmus+ projekta "My Culture – Your Culture – Our Culture"  počeo je zahvalom domaćina - profesorice Nicolle Amariei, koordinatorice rumunjske škole, svim koordinatorima ovoga projekta zemalja koje sudjeluju u projektu - Turskoj, Grčkoj, Portugalu, Italiji te Hrvatskoj. Zbog pandemije korone ovo je prva virtualna mobilnost koja je organizirana preko platforme Zoom na kojoj je sudjelovalo ukupno 229 profesora i učenika. Na samom početku učenici su imali priliku poslušati himne svih zemalja te pogledati videa zahvale i impresija rumunjskih učenika koji su sudjelovali na prethodnim mobilnostima. Zatim su se predstavili svi učenici koji sudjeluju u ovoj mobilnosti. Nakon toga su učenici domaćini prezentacijom predstavili svoju zemlju Rumunjsku te kulturne znamenitosti kao što su dvorac Paleš i Bran, mistični dvorac grofa Drakule, rumunjski parlament. Zatim su odigrali kahoot kviz o poznavanju Rumunjske u kojemu je naša učenica Karla Paušić. osvojila 1. mj., a Stjepan Ćavar 2. mjesto. U ovu je mobilnost bilo uključeno 28 učenika i 13 profesora Ekonomske škole Požega, a koordinatorica je naše škole bila Jelena Kovačević, savjetnica i profesorica engleskoga jezika.

Screenshot 1

Video o sudionicima tima iz Ekonomske škole Požege možete vidjeti na: OVOJ poveznici.

Drugi su dan učenici iznosili svoje impresije o važnosti glazbe u njihovu životu jer je tema ove mobilnosti bila glazba. Zatim je svaka zemlja predstavila svoje lokalne glazbenike. Tako su upoznali rumunjske glazbenike Georgea Enescua, Gheorghea Zamfira, Cipriana Porumbescua, Romantea,  Mariju Tanase, Dinu Lipattijja, rumunjski rock te grupu The Madrigals,  turske Talipa Ozkana i Asika Veysela Satiroglua, grčke Mikisa Theodorakisa i Vasilisa Tsitsanisa, talijanskoga Domenica Modugnoa, portugalski glazbeni žanr fado pjevačice Marize te hrvatske glazbenike iz požeškog kraja: Juricu Leikauffa iz Parnog valjka, Veljka Valentina Škorvagu, Ivanu Kindl, Vesnu Pisarović, Dinu Jelusića, grupe Bekrije i Big Band Požega te bećarac kao nematerijalnu hrvatsku narodnu baštinu. Za kraj su učenici pjevali/svirali svoju tradicionalnu glazbu.

Treći je dan počeo igrom za učenike u kojoj su morali prepoznati pjesme koje su slušali, a zastupljeni su bili trenutni glazbeni hitovi. Nakon toga su učenici putem prezentacije upoznati s ljepotama Rumunjske i ponovno su odigrali kahoot kviz poznavanja viđenoga gdje je opet naših dvoje učenika osvojilo 1. mjesto, ovaj put u paru David Draguljić i Matea Ticl. Zatim su učenici dobili zadatak odabrati pjesmu svoje zemlje koja najbolje govori o njihovom emocionalnom stanju za vrijeme pandemije te pripremiti prijevod i pojašnjenje svoga odabira. Za to su se vrijeme nastavnici upoznavali s novim nastavnicima u projektu.Screenshot 343

Četvrti su nas dan domaćini upoznali sa svojim tradicionalnim rumunjskim instrumentima kao što su kaval, flauta, panflute, ocarina, cimbal, bucium, buhai, tilinca i trumpet violina. Potaknuti i obogaćeni različitim zvukovima nekoliko je učenika predstavilo svoj glazbeni talent, a među njima i naša Korina Kitanović. Nakon ovih nastupa, učenici su bili podijeljeni u međunarodne grupe s novim zadatkom slaganja riječi određenih pjesama te su dobili zadatak izraditi suvenire ovoga Erasmus+ projekta.

Dio nastupa naše Korine možete vidjeti na OVOJ poveznici.

Posljednji, peti dan počeo je izložbom učeničkih radova te su nakon toga u alatu menti.com učenici ispisivali svoje impresije o ovoj mobilnosti i projektu.Screenshot 331

Prije završnog kahoot kviza o kulturnim postignućima ostvarenim tijekom ovog sastanka, gdje su i po treći put naši učenici pokazali odlično poznavanje rumunjske kulture jer je naša je učenica Korina osvojila 1. mjesto, imali smo priliku poslušati himnu našeg projekta, pjesmu za koju je tekst napisao naš profesor Robert Begić, a glazbu rumunjska učenica Andra F. Pjesmu su otpjevale i odsvirale rumunjske učenice.

Na samom kraju svi su profesori i učenici dobili mogućnost izraziti svoje viđenje cjelokupnog projekta. Bilo je lijepo čuti koliko su učenici tijekom ovih pet dana stekli samopouzdanja te su otvoreno progovorili o zahvalama na ovom projektu koji im je pružio nezaboravno iskustvo kojim su stekli nove prijatelje, upoznali drugu kulturu, razvili timski rad te poboljšali svoju komunikaciju na engleskom jeziku koristeći različite digitalne alate. Ovo su samo neke od izjava naših učenika:

Definitivno nešto što neću zaboraviti, bilo je zanimljivo, naučio sam puno toga i vidio puno novih lica. Nadam se da ovo neće biti posljednja mobilnost u kojoj sam imao priliku sudjelovati. (David D.)

Meni je bilo jako zanimljivo i interesantno. Sve je bilo vrlo organizirano, čak i više nego što sam očekivala, a također su svi sudionici bili divni. Drago mi je što sam sudjelovala u projektu te što sam upoznala nove ljude i naučila nešto novo o njihovoj tradiciji i kulturi. Nadam se da će biti još ovakvih projekata i da ćemo idućeg puta biti svi zajedno, naravno uživo. Nezaboravno iskustvo! (Tea G.)

Divno iskustvo koje neću zaboraviti. Profesori i učenici su bili divni, dosta stvari sam naučila. Voljela bih da se mobilnost odvijala uživo, ali ovo je ispalo jako zanimljivo. Sviđa mi se koliko su svi bili opušteni i prijateljski raspoloženi. Ovaj projekt nas čini jednom velikom obitelji. Drago mi je da sam upoznala vršnjake iz drugih država i proširila vidike u nekim stvarima. Zaista jedno zanimljivo i poučno iskustvo. (Dragana R.)

Sa suzama radosnicama oprostili su se uz nadu da će se jednom možda sresti u nekim boljim okolnostima, nakon pandemije. Nastavnici su nastavili razgovor s nadom da će se možda sresti uživo na idućoj, posljednjoj mobilnosti u Turskoj.