Ponedjeljak, 09 Ožujak 2020 12:40

Gimnazija u Požegi prvu put domaćin Erasmus+ mobilnosti

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Gimnazija u Požegi bila je domaćin Erasmus+ mobilnosti. U sklopu projekta Health to Meet You školu je posjetilo 24 učenika i 11 profesora iz Češke, Španjolske, Austrije, Latvije i Turske.

Glavna je tema projekta zdravlje, a svaka škola partner bavi se različitim aspektima zdravlja (mentalno zdravlje, tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, okoliš iz dravlje, tehnologija I zdravlje...).Područje projekta vrlo je široko i obuhvaća biologiju, kemiju, fiziku, matematiku, informatiku, psihologiju, sociologiju te tjelesnu i zdravstvenukulturu.

Program dobrodošlice svojim su nastupom uveličali učenici Glazbene škole, uz školski zbor i dramsku skupinu.

Naši su učenici proučavali učinke dugotrajne upotrebe zaslona mobilnih telefona na oči, procjenjivali vrijeme provedeno uz zaslone mobilnih telefona, debatirali na temu Tehnologija u školama čini više štete nego koristi teproučavali biološke učinke elektromagnetskog polja. Rezultate svojih istraživanja i aktivnosti prezentirali su svojim kolegama tijekom mobilnosti.

Učenički projektni tim sastavljen je od petnaest učenika koji su prilikom domaćinstva ugostili učenike iz drugih zemalja. Naši su učenici odradili sjajan posao i pokazali se kao izvrsni domaćini. Hvala im na radu i trudu! Osim brojnih aktivnosti u školi, učenici su zajedno sa svojim profesorima posjetili Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku. U sklopu obilaska grada Lipika učenici su mogli jahati na Državnoj ergeli Lipik i prošetati se turističkom stazom uz jezero Raminac.

Svoj doprinos programu dali su i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević i dr. Dejvid Zombori održavši predavanje za profesore i radionicu za učenike pod nazivom Koncepcija zdravlja u 21. stoljeću.

Nakon uspješno odrađenog prvog domaćinstva, Gimnazija u Požegi nastavlja pripreme za sljedeće domaćinstvo u sklopu drugog Erasmus+ projekta Tiles – A cultural Journey from the Past to the Future koje će se održati od 20. do 24. travnja.

Tekst i foto: Marija Mrkojević