Nedjelja, 08 Ožujak 2020 10:46

Šampionsku kulenovu seku proizveo Domagoj Dokozić iz Požege

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

6. FESTIVAL KULENOVE SEKE U VELIKOJ I DALJE NAJVEĆI U HRVATSKOJ SA 124 UZORKA I MEĐUNARODNI IZ 5 DRŽAVA -

VELIKA - Ponovno rekordan odaziv proizvođača kulenove seke, čak 124 uzorka iz Hrvatske, Vojvodine, Mađarske, BiH i Slovačke, 6. Festival kulenove seke ostavile su i dalje kao najveće natjecanje u Hrvatskoj i još jače Međunarodno natjecanje u kvaliteti debele sporo fermentirane kobasice. U zaista velikom stilu održan je 6. Festival kulenove seke u Vatrogasnom domu DVD Velika uz nazočnost 400-njak proizvođača, posjetitelja i uzvanika, uz izbor Ljepotice kulenove seke, najljepšeg etno i gastro stola, izbor najbolje kulenove seke po izboru posjetitelja i naravno ocjenjivanje najboljih kulenovih seka po ocjeni stručnog povjerenstva.

I ove godine uz rekordan broj uzoraka od 124 primjerka kulenove seke, uzoraka je bilo iz svih 5 slavonskih županija, koje su i kao regija dokazale svoju kvalitetu i odnijele najviše visokih i zlatnih odličja. Uzoraka je bilo i iz Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Primorsko-goranske županije, te još četiri države iz okruženja. Po ocjeni predsjednika stručnog povjerenstva, mr. sc. Mate Matijevića, dr. vet., kulenove seke bile su dobre i odlične kvalitete, iako ove godine klimatske prilike nisu bile naklonjene proizvođačima suhomesnatih delicija. No, istakle su se posebno svojom kvalitetom njih desetak, koje su se razlikovale, jedna od druge po samo jedan bod nakon završenog ocjenjivanja.

Šampionsku Kulenovu seku proizveo je Domagoj Dokozić iz Požege i tako osvojio glavnu nagradu, LED TV 160 cm, poklon požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji mu je uz veliku drvenu plaketu i butelje Vinarije Perak iz Kutjeva uručio zamjenik župana Vedran Neferović. Vice šampion kulenoveseke postao je Marko Raguž iz Požege, koji je uz veliku plaketu dobio nagradu komplet za kolinje tvrtke Alles, koju je uručio direktor Thomas Heinz Pandžić. Dodijeljene su i četiri velike zlatne plakete i vrijedne nagrade, a osvojili su ih Siniša Jurić iz Našica, Sara Petersdorfer iz Bistrinaca, Slavko Bartolović iz Alilovaca i Nikola Barišić iz Valpova. Osim ovih nagrada dodijeljeno je još 28 zlatnih plaketa, 45 srebrnih plaketa i 44 brončane plakete te jedna zahvalnica za sudjelovanje. Vrlo visoko su se plasirali i osvojili zlatne plakete proizvođači Pero Marjanović, Bosanski Brod, BiH, Stipić Danijel iz Valpova, Pavo Samardžija iz Pleternice, Mario Katić iz Frkljevaca, Zdravko Stojčević iz pleterničkog Patkograda, Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca, OPG Mario Vranješ iz Josipovca, Domagoj Ciganović i OPG Gazda iz Alilovaca, Vjekoslav Krpan iz Požege, Krčma Zlatni Lug Požega, Tomislav Blažević iz Valpova, Tomislav Japundžić s otoka Krka, Željko Begović iz Drškovaca, Alojz Škrabal iz Potočana, Ljiljana Krnčević iz Požege i dr. Nagrade su uručili pokrovitelji, zamjenik načelnika općine Velika Ivica Potočanac i načelnik općine Vlado Boban.

Po ocjeni svih posjetitelja u dvorani, koji su nakon degustacije, onoliko uzoraka koliko su mogli podnijeti, najbolju kulenovu seku napravio je Vlado Klanfar, član KUD-a Požeška dolina iz Požege i zaslužio Plamenovu roštilj ploču.

Festival kulenove seke dobio je i svoju ljepoticu festivala. Lentu, heklanu krunu, cvijeće, slatke proizvode Zvečeva, nakit Zlatarne Karla i brojne nagrade sponzora, kao najljepša djevojka u narodnoj nošnji ponijela je Nikolina Marinac, članica KUD-a Orljava iz Pleternice, prva pratilja je bila Lana Kosanović, članica KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike koja je uz lentu dobila i poklone Zlatarne Glasnović, druga pratilja Sanela Biljanić iz Novog Sela je uz lentu i poklone sponzora dobila i nakit Zlatarne Slavko, a treća pratiljaje Iva Marija Jakovljević iz KUD-a Rama iz Pleternice. Lente i nagrade uručio je poznati vinogradar i vinar Ivo Enjingi.

Organizator je nagradio i najljepše uređen stol u nekome od starih običaja baštine i tradicije, koje su posebno uređivali članovi petnaestak folklornih društava, etno grupa, društava ove godine u dvorani. Prvo mjesto i vrijedne nagrade uz plaketu osvojila je najbrojnija skupina obitelji Ivanešić i Mandekić, drugo mjesto osvojila je ekipa okupljena oko OPG Gazde iz Alilovaca, a treće mjesto osvojio je posebno uređeni stol KUD-a Bektež.

- Izrazito sam zadovoljan što smo, iako neočekivano, ponovno postigli novi rekord u broju uzoraka kulenovih seka, ali i po broju posjetitelja u dvorani kojih je bilo iz cijele Hrvatske i inozemstva. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo ove godine imali i veliki broj pobjednika s ostalih kobasijada u Hrvatskoj, koji su uspjeli dokazati svoju kvalitetu odnijevši titulu velikog zlata i nekoliko visokih odličja. Posebno sam zadovoljan jer onu sliku kada imate na pladnjevima narezano, čak 124 kulenove seke, koju degustiraju svi posjetitelji u dvorani i ocjenjuju najbolju po njihovom mišljenju, ne možete često vidjeti. To je fotografija za pamćenje, koja i nas organizatore nosi da ustrajemo i organiziramo sve bolji i bolji Festival kulenove seke. Posebno zahvaljujem ocjenjivačkoj komisiji koja je izdržala pet satno ocjenjivanje i kušala i ocijenila svih 124 uzorka – istakao je idejni začetnik i pokretač nekoliko etno i gastro manifestacija u Požeštini, Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine, koja je organizirala i ovogodišnje izdanje festivala.

U dvorani je cijelo vrijeme išla odlična zabava uz glazbeni band Amor, uz brojne uspješnice i hitove, puno plesa, a kruna je bila "polsatni" bećarac, kukunješće i taraban u koji se okupe svi posjetitelji u dvoranu. Slavonsko kolo ide kroz cijelu dvoranu što je također odlična slika koja ostaje za pamćenje.

Da bi uspjeli u organizaciji Udruzi Požeški čuvari baštine i tjedniku Kronika ppožeško-slavonska svakako treba velika pomoć pokrovitelja i sponzora, kojih ove godine nije nedostajalo. Sve su organizirali uz pomoć članova KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, Požeško-slavonske županije, općine Velika, gradova Požega i Kutjevo, općina Kaptol, Jakšić, Brestovac i Čaglin, te sponzora glavnih nagrada, tvrtke Alles elektrocentar, Plamen, Zvečevo, Orljava, Zlatarna Karla, Zlatarne Glasnović, Zlatarne Slavko, Trgovine Silver, Fito promet Zagreb, Obrt Petlja, Uljara Grbić, Cvjećarne Danijela te vinarija Ive Enjingija, Vlade Krauthakera, Ivice Peraka, Zorice Tandara, Gojka Solde iz Kutjeva i Vetova.