Nedjelja, 20 Svibanj 2018 11:34

Najbolje „slaninske ruže“ ispekli kaptolački nogometaši veterani i pakračke Ljute papričice

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

ODRŽAN 3. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“ U KAPTOLU I DODIJELJENA PRIZNANJA 11. MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA KVALITETE VINA -

KAPTOL - Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine. Ovaj puta održan je 3. „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine na koje se odazvalo ukupno 33 ekipe sa šireg područja Slavonije, iz susjedne Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije te dvije ekipe iz Mađarske. Vrsne majstore a prije svega ljubitelje ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, privuklo je ovo interesantno natjecanje, u kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet.

- Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 3. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Uz majstore sa šireg područja Slavonije, svim posjetiteljima, kojih je ove godine bilo zaista puno, na izbor su imali kušanje ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, sa 11. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2018.– istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska napominjući da je prošle godine na natjecanju sudjelovalo 25 ekipa.

Svoju podršku ovom natjecanju kao i svim manifestacijama koje u svojem postojanju gaje tradiciju, baštinu požeškog i slavonskog kraja dao je osobno požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je obišao i pojedinačno sve ekipe. – Čestitam organizatorima na još jednoj uspješnoj manifestaciji koja karakterizira naš slavonski kraj. Upravo ste dobro opisali našeg slavonskog čovjeka nekada kada ga se moglo prepoznati da je uvijek u torbici nosio slaninu, malo kruha i glavicu luka. Mi danas s ponosom moramo isticati ove lijepe običaje naših starih, predstaviti to široj javnosti i to pretočiti u naš brand. Zaista mi je drago da je i ova priredba uspjela i županija će uvijek podržati ovakve gastro i etno manifestacije koje slave našu baštinu, našu autohtonu hranu, proizvode naših OPG-a, kao i ovdje gdje je sva slanina koja se peče porijeklom s našeg OPG-a Hruška iz Bjeliševaca. Smatram da mi moramo pokazati što sve imamo, koju kvalitetu proizvoda imamo i to sve ponuditi tržištu kroz turističke pakete, dovesti goste i ponuditi im svoje proizvode ovdje kod nas na kućnom pragu - istakao je župan Tomašević.

Stručni ocjenjivački sud ove godine imao je još teži zadatak, jer su po izjavi nekih članova ekipa u međuvremenu trenirali tehniku pečenja „slaninske ruže“ po ovom principu, od većeg komada slanine. Na kraju je to i bio recept uspješnosti, te su oni koji su prošle godine samo gledali natjecanje iz prikrajka ove godine prijavili nekoliko ekipa i uspjeli pobijediti. Tako su brončanu plaketu osvojili branitelji veterani, Ekipa UHDDR GO Požega, srebrnu plaketu osvojila je Ekipa Ljute Papričice iz Pakraca, ekipa koja se pokazala i na prvom natjecanju odnijevši titulu šampiona.

Zlatnu plaketu osvojila je brojna ekipa NK Kaptol – veterani kod kojih nije bilo niti jednog propusta i svojski su se trudili da ne pokvare rezultat od prošle godine kada su također bili na postolju. Najfotogeničniju slaninsku ružu za odličnu prezentaciju svoje pečene slanine ove godine osvojile su Ekipa pod rednim brojem 33, Udruga vinara iz mađarskog Szolosgyoroka, koja je svojim sudjelovanjem ovoj gastro priredbi dala međunarodni karakter natjecanja.

Organizatori su pripremili za ekipe i potrebnu slaninu, štap i vatru, pa je trebalo samo dosta dobre volje i strpljivosti, no za onako pregrijane od vatre pripremljeno je i dosta vinske kapljice, ponajboljih vina, njih 146 vrsta koja su sudjelovala na 11. Međunarodnom natjecanju Vinokap. Svi ponosni vlasnici su dobili zaslužene plakete, a vinarija Ivice Peraka i titulu šampiona natjecanja za svoju ledenu berbu graševine iz 2016. godine. Šampion crnih vina bio je mađarski vinar Polgar Pince za merlot. Svi posjetitelji su se mogli staviti u ulogu kušatelja, sommeliera i ocjenjivača, te sami ocijeniti vina. Ne znajući koja vina ocjenjuju, tek nakon donošenja svojih ocjena mogli su vidjeti koju ocjenu je to vino dobilo i na službenom ocjenjivanju.

I ove godine održan je „Slanvin etno sajam“ na kojemu su svoje proizvode izložili, od OPG-a proizvođača hrane do obrtnika i kućne radinosti iz tri slavonske županije te ponudili na prodaju, od suhomesnatih proizvoda, sireva, meda, suhog voća, pekmeza, kolača, do suvenira, zlatoveza, rubine, proizvoda od drveta, nakita, pa sve do antikviteta.

Festival slanine i vina, 3. „Slanvin“ održan je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, općine Kaptol i grada Požega, a plakete najboljima uručili su načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, glavni urednik tjednika Kronika Vladimir Protić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nakon proglašenja pobjednika ispred pozornice sudionici su se uhvatili u slavonsko kolo. Dugi bećarac u kolu odveo je ovu popodnevnu gastro manifestaciju u večernje sate.

(AGM Kruna)