Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018 08:43

Prikaz snage konja i umijeća voditelja zaprega u vuči teških klada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

„ŠTRAPARIJADA“ ILI VUČA KLADA U STRIJEŽEVICI PRIVUKLA STOTINE POSJETITELJA -

STRIJEŽEVICA – Izuzetno zanimljiva natjecanja u „Štraparijadi“ ili vuči klada konjskim zapregama održano je po drugi puta u ovom podpapučkom selu. Organizatori su ove druge „Štraparijade“ Ivan Smojver i Željko Božić, te tamošnje izletište „Jezero“, a pokrovitelj natjecanja je Požeško-slavonska županija, grad Požega i općina Brestovac.

Nakon vaganja konja na svečanom otvaranju natjecanja sudionike vlasnike konja s područja kontinentalne Hrvatske i zaista brojne posjetitelje, ljubitelje konja, pozdravio je Jozo Buće, zamjenik načelnika općine Brestovac.

- Lijepo je da nastavljate tradiciju kojom se Slavonija oduvijek diči jer su Slavonci uvijek bili vezani uz te plemenite životinje – rekao je otvarajući priredbu požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pohvalivši nastojanja organizatora da se ova priredba i ubuduće organizira.

Natjecanja su održana u tri općepoznate kategorije i to laka težine klade do 1120 kilograma, srednja do 1320 kilograma i teška iznad ove težine, a u organizaciji su im pomagali pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Trenkovo i Biškupci.

Bilo je mnogo zanimljivih borbi posebice u lakoj kategoriji u kojoj je zaprega Vedrana Perekovića iz Velike Gorice uz dosta truda i oduševljenje nekoliko stotina gledatelja uspjela dovući trupac na cilj prije isteka predviđenog vremena. Naime, po pravilima vuče klada potrebno je postići što bolji rezultat u roku od pet minuta.

Pobjednik u lakoj kategoriji je uparena zaprega Zdravka Kabića iz Popovače i Marija Žličara iz Zagreba, druga je Kabićeva zaprega, te treća vlasnika Stipe Kljajića iz Eminovaca. Među zapregama u srednjoj zapreda prvooplasirani su konji Vedrana Perekovića iz Velike Gorice, koji je državni prvak, a slijede zaprege Zdravka Kabića i Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice pokraj Slatine.

U teškoj kategoriji ponovo je najbolja bila zaprega vlasnika Vedrana Perekovića, drugi je par konja Marka Serdara iz Okučana, te treća zaprega Zdravka Kabića.

Tijekom cijelog dana na otvorenom prostoru izletišta Jezero svirao je „Aurea band“, a ugostiteljsku ponudu sa nizom domaćih specijaliteta pripremilo je osoblje požeškog restorana „Marta“.