Petak, 18 Svibanj 2018 11:25

U 8 desetljeću još sadi 25.000 trsova i veseli se međunarodnim uspjesima svojih vina

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NAJPOZNATIJI HRVATSKI VINAR IVO ENJINGI PROSLAVIO 78. ROĐENDAN -

HRNJEVAC - Poslovni partneri, prijatelja ali i veliki ljubitelji kvalitetnih vina okupili su se u vinskom podrumu u Hrnjevcu na proslavi 78. rođendana našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija. Tu su bili prvi i jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer, Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburaša, poznati tv novinar Stjepan Pipe Kolak, radijski urednik HRT-a Martin Vuković, požeški poslovni ljudi kao što su Goran Šutalo, Luka Balenović, Ante Brekalo, Marko Ćališ i drugi, a zasvirala su dva glazbena sastava, oba bez razglasa što je bila milina za uši. To su bili četvorka iz brodskog kraja pod vodstvom grlatog Joze Dosegovića, a nazvali su se „Sataraš“, te mladi tamburaši TS „Merak“ iz Nove Gradiške, koji su se proteklih dana uspješno predstavili ljubiteljima tamburaških pjesama na festivalu „Zlatni glas zlatne doline 2018.“ u Kaptolu. Oni su se na slavlju neumorno izmjenjivali, te svirali i pjevali do kasnih noćnih sati, a brojni prijatelji darivali su slavljenika.

- Majka mi je na današnji dan cijelo vrijeme radila u vinogradu, te se požurila kući da se ne porodi među čokotima - izjavio je slavljenik Ivo Enjingi izrazivši zahvalnost svima koji su mu došli u goste i čestitali rođendan, te ih upoznao s poviješću obitelji Enjingi koja je još u pretprošlom stoljeću naselila ove krajeve i od tada su se uvijek bavili i uzgojem vinove loze. - Počeo sam sa 2.000 čokota vinove loze, a dana imam 500.000 čokota nekoliko vrsnih sorti loze, najviše graševine. No još uvijek ne stajem, idem dalje i sadim još 25.000 čokota loze na ovim bogom danim obroncima – rekao je Enjingi te istakao da se konačno izvukao iz ralja banaka koje su mu svih ovih godina njegovog razvoja silnim kamatama popili svu krv. Proglasio je sve banke lihvarima za hrvatsko gospodarstvo, a kao najvećeg lihvara označio je Erste banku, koja mu je uzimala najveće kamate, a kada je zbog krize tražio određeno refinanciranje nisu mu izašli u susret nego su mu i dalje naplatili sve do zadnje kune. Zakleo se da više nikada neće dići kredit u ovim lihvarskim bankama koje posluju u hrvatskoj, razvijat će se kako god može bez banaka i preporučio je svim poduzetnicima, posebno mladim poduzetnicima da se ne zadužuju kod banaka, jer će ih to unazaditi i dovesti do propasti.

Tijekom obilaska Enjingijevog podruma, koji je do sada dao desetke najnagrađivanijih kontinentalnih vina u nas, gosti su kušali ponajbolja vina proizvedena u Enjingijevoj vinariji unazad 30 godina, tako je Ivo za svoje prijatelje održao malu degustaciju, a neka od vina su bila i Rajnski Rizling iz 1990. god, Graševina kasna berba iz 1994. god. koja je dobila svjetske medalje, Graševina izborna berba iz 1998. god., Rajnski Rizling izborna berba iz 1998. god., Zweigelt kasna berba iz 1994. god., Venje iz 1998. god. itd.
Dakako bilo je tu obilje domaćih specijaliteta počevši od hladnih narezaka i sireva pa do toplih kao što su juha i kuhano meso kanadskog goveda angus, koje Enjingi uzgaja na svome imanju, pa do vruće janjetine. Sve se to zalijevalo njegovim vinima, tako da je slavlje potrajalo do ranih jutarnjih sati.