Utorak, 21 Lipanj 2016 11:30

Kazne i do 1000 kuna za tehnički neispravni traktor

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREVENTIVNO-REPRESIVNA AKCIJA USMJERENA NA POJAČANI NADZOR TRAKTORA -

BRESTOVAC - Preventivno-represivnu akciju usmjerenu na pojačani nadzor traktora, kombajna i ostalih poljoprivrednih strojeva u prometu policijski službenici su provodili u mjestu Brestovac, a ovu akciju su popratili i lokalni mediji.

- Ako promatramo pogreške koje čine vozači traktora koje su onda i uzrok prometnih nesreća, najčešće je riječ o nepropisnom skretanju, oduzimanju prednosti prolaska, nepropisnom prijevozu osoba i tereta na traktoru odnosno IMG 1060na prikolicama. Najčešći prometni prekršaji su tehnički neispravni i neregistrirani traktorima te upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – rekla je Ivana Radić, glasnogovornica PU Požeško-slavonske, te dodaje da je kazna za tehnički neispravno vozilo 1.000 kuna, a za manje tehničke neispravnosti poput neispravne prometne signalizacije kazna iznosi 700 kuna, također upozoravamo sve vozače traktora da očiste blato s traktora kad se vraćaju s polja, a ako dođe do rasipanja tereta po cesti obvezno ga moraju ukloniti, ako vozač ne ukloni blato s ceste ili rasuti teret kazna je također 1.000 kuna - rekla je glasnogovornica.

- Kod provjeravanja traktora uvijek prvo provjerimo identitet vozača, zatim vozilo i da li svi podaci odgovaraju onima upisanim u prometnoj dozvoli, također provjeravamo teret koji traktor prevozi, gume i alkoholiziranost vozača, u zadnjih nekoliko godina traktoristi su postali svjesni koliko je važno imati ispravan i registriran traktor tako da u posljednjih nekoliko godina ima puno više registriranih nego neregistriranih traktora - rekao je viši policijski narednik Ivan Bogović.

U akciji su policijski službenici zaustavili i Ivana Franića iz Deževaca kojeg smo pitali u kakvom je stanju njegov traktor - Traktor je tehnički ispravan i svi papiri su uredni, prije nekoliko dana sam ga registrirao. Pokušavam ga održavati koliko je to moguće, mora sve biti po zakonu, ali nije to tako jednostavno, stalno je u šumi i uvijek se nešto može pokvariti - rekao je Ivan Franić.

Tekst/foto: Vanja Protić